Gluténmentes
Hozzávalók
A fánkhoz
- 300 g gluténmentes kenyérlisztkeverék + a nyújtáshoz
- 70 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 200 ml tej
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 db citrom reszelt héja
- 25 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- bő olaj a sütéshez
Az összeállításhoz
- 300 g túró
- 250 ml tejföl
- 2 rúd vanília
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 g porcukor + 20 g a tálaláshoz
- 8 ek baracklekvár
Gluténmentes Rákóczi-túrós fánk
Hozzávalók
A fánkhoz
- 300 g gluténmentes kenyérlisztkeverék + a nyújtáshoz
- 70 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 200 ml tej
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 db citrom reszelt héja
- 25 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- bő olaj a sütéshez
Az összeállításhoz
- 300 g túró
- 250 ml tejföl
- 2 rúd vanília
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 g porcukor + 20 g a tálaláshoz
- 8 ek baracklekvár
A gluténmentes Rákóczi-túrós fánk első lépéseként a tészta összetevőit az olajon kívül egy dagasztógépben összedolgozzuk, majd kitesszük egy gluténmentes liszttel megszórt felületre, és átgyúrjuk rajta. Beletesszük egy tálba, légmentesen lefedjük folpackkal, és minimum 60 percig kelesztjük.
A töltelékhez a baracklekváron kívül mindent elkeverünk egy tálban, úgy, hogy a túrót előtte villával összetörjük kisebb darabokra. Majd a hűtőbe tesszük pihenni.
A kelesztett tésztát kétujjnyi vastagra nyújtjuk egy lisztezett felületen, majd 8 db kört szaggatunk belőle.
Bő olajat hevítünk egy lábasban. Amikor elérte a 140-150 fokot, alacsony lángra kapcsolunk, ezzel tartva a hőmérsékletet. A fánkok tetején középre kis mélyedést nyomkodunk az ujjunkkal, majd az olajba dobjuk, és oldalanként 2-3 percig sütjük. Mikor megsült, kiszedjük, és 30 percet hagyjuk hűlni.
Mivel ez a fánk tömörebb, mint a hagyományos verzió, ezért a megtöltését is máshogy fogjuk csinálni. Ehhez a fánkba vágunk késsel egy zsebet, és ide kanalazzuk be a krémet, vagy ha egyszerűbb, akkor habzsákból is belenyomhatjuk. A tetején lévő mélyedésbe mehet egy kanálnyi baracklekvár, és porcukorral megszórva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Kelesztési idő: 60 perc
- Pihentetési idő: 30 perc
Ha tetszett a gluténmentes Rákóczi-túrós fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!