Hozzávalók
- 1 fej fokhagyma
- 30 ml olívaolaj
- só, bors
- 50 g vaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ½ l alaplé
- ½ mk szerecsendió
- 150 ml tejszín
A pirítóshoz
- 4 szelet kenyér
- 30 ml olívaolaj
- 150 g trappista sajt
Hozzávalók
- 1 fej fokhagyma
- 30 ml olívaolaj
- só, bors
- 50 g vaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ½ l alaplé
- ½ mk szerecsendió
- 150 ml tejszín
A pirítóshoz
- 4 szelet kenyér
- 30 ml olívaolaj
- 150 g trappista sajt
A háromhagyma-krémleves elkészítéséhez a fokhagymafejet megskalpoljuk, hogy a gerezdek szemmel láthatóak legyenek, de igyekezzünk minél kisebb részt levágni róla. Meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, becsomagoljuk alufóliába, majd betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, amíg krémesre puhulnak a gerezdek.
A vajat felhevítjük egy fazékban, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, a szeletekre vágott vöröshagymát és belenyomjuk a megsült fokhagymagerezdeket is, majd közepes hőfokon 6-8 percig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, ízesítjük szerecsendióval, és közepes hőfokon, forrástól számítva kb. 15 percig főzzük.
Amíg fő a leves, a kenyereket megcsorgatjuk az olívaolajjal, ráreszeljük a sajtot és betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe kb. 5 percre, amíg a sajt rá nem olvad szépen a tetejére, majd kivesszük a sütőből.
A levest egy botmixer segítségével leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel hígítjuk. Tányérba szedjük a levest és a sajtos pirítóssal tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Ha tetszett a háromhagyma-krémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több krémleves:
Zellerkrémleves karamellizált baconnel