Bár az utóbbi években lett világszerte ismert, Dél-Amerikában már régóta sláger a quinoa. Sőt, az inkák is ismerték, és rendszeresen fogyasztották napjaink legnépszerűbb superfoodját. Az ehető magjáért termesztett növényt ma már a legtöbb élelmiszerboltban megtaláljuk, a bioboltokban pedig tuti szembejön – akár 3-féle színben is.
Ezért egészséges a quinoa
Aki szem előtt tartja az egészséges életmódot, az tudja, hogy a fehér rizs és a krumplipüré nem épp a legjobb köretopció kalória- és rostok szempontjából. Az egyszerű elkészítésen túl azonban a quinoa többet ígér, mint gondolnánk!
Gluténmentes
A gluténérzékenyeknek sem kell csak rizsen élniük: a quinoa remek alternatíva lehet, ha valaki kerüli glutént. A gluténmentes diéta ugyanakkor elsősorban azoknak javasolt, akik igazoltan nem bírják a gluténtartalmú élelmiszereket, nem pedig egy fogyókúra! Súlyvesztéshez a kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás az irányelv – amibe természetesen beépíthető a quinoa is.
Magas fehérjetartalom
A quinoa talán legfontosabb pozitív tulajdonsága a magas fehérjetartalma, ráadásul mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk által megtermelhetetlen, de létfontosságú vegyületeket is tartalmazza – így vegánoknak is remek fehérjeforrás.
Sok rost és alacsony glikémiás index
Magas rosttartalma szintén üdvözlendő: megfelelő folyadékfogyasztással kiegészülve sokáig laktat, így a fogyókúrázók jó barátja lehet. Alacsony glikémiás indexe a cukorbetegeknek kedvez, ugyanakkor a szénhidráttartalma igencsak magas, nem lehet belőle korlátlanul enni! A vércukor- illetve zsíranyagcserére gyakorolt pozitív hatásairól is vannak tanulmányok, de további kutatások szükségesek a témában.
A belső számít!
Antioxidánsai szabadgyök-semlegesítő hatással bírnak, és az ásványi anyagokat sem spórolta ki a quinoából a természet. A benne található fitinsav ugyan képes megkötni az ásványi anyagokat, és csökkenti felszívódásuk hatékonyságát, főzés előtti áztatással ez minimalizálható.
Vírus- és rákellenes vegyületeket tartalmaz
Ma már bizonyított, hogy a táplálkozás és az egészségügyi állapot szorosan összefügg. A quinoában megtalálható flavonoidok közül a kvercetin és a kaempferol különösen jó eredményeket ért el bizonyos kísérletek során. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatásukról számoltak be, hanem vírus-, sőt rákellenesnek is bizonyultak. Arról nem beszélve, hogy antidepresszánsként is jó eredményt értek el.
Quinoát minden háztartásba!
Mint minden élelmiszerrel, a quinoával kapcsolatban is a „mérték az érték” elvet kövessük. Nem kell reggel-délben-este ezen élni, de rendszeresen építsük be akár kásaként, köretként vagy töltött/rakott ételek szénhidrátforrásaként az étrendünkbe. A fehér, a vörös és a fekete quinoa ízben is picit eltér: találjuk meg, melyik számunkra a legízletesebb, és bátran kísérletezzünk vele!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
(Fotók: Shutterstock, Street Kitchen)