Tovább hódítanak a csomagolásmentes boltok: megnyitott a Délinél a Naeked

Hirdetés

Tovább hódítanak a csomagolásmentes boltok: megnyitott a Délinél a Naeked

Hirdetés
Nagyon sok negatívumot éltünk meg mindannyian a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, nincs olyan ember, akinek az életére ne lett volna valamilyen hatással. A sok bizonytalanság mellett számomra a műanyag ismételt térhódítása is zavaró volt. Azt gondoltam, az éppen beindult csomagolásmentes boltok biztos nem élik túl a járvány helyzetet, - szerencsére tévedtem. Ismét virágoznak és még szaporodnak is!
Hirdetés

Éppen kezdtünk ráébredni, mennyire fontos lenne visszaszorítani a műanyaghasználatot, egyre többen kezdték el bevásárláshoz magukkal vinni a kis dobozaikat és vászontáskáikat, amikor hirtelen a vírusveszéy miatt ismét elkezdtünk mindent agyoncsomagolni. A házhoz szállítás halmozódó műanyag tornyokat eredményezett a lakásban, az éttermek pedig – teljesen jogosan – sehol nem fogadtak el saját dobozokat. 

Fotó: Kalas Györgyi

Szerencsére azonban a csomagolásmentes boltok nemcsak hogy túlélték a járványhelyzetet, de gyarapodnak is! Éppen múlt héten nyílt egy egészen új hely a Déli pályaudvar mellett Naeked néven, amit, mivel közel esik hozzám, rögtön ki is próbáltam.

Hatalmas merészségre vall egy ilyen nehéz helyzetben vállalkozást indítani, de Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi belevágott. Régóta tervezték ezt az üzletet, amit a saját kezükkel varázsoltak újjá. Mindent, még a vízszerelést is maguk csinálták, az eredmény pedig egy igen hangulatos kis bolt lett. Pedig nem volt egyszerű dolguk, tekintve, hogy a helyiségben előtte egy erősen lepukkant borozó volt.

Az egyik tulajdonos, Gyöngyösi Noémi, fotó: Kalas Györgyi

A Naeked egy igazi családi vállalkozás, a két fiatal lány minden megtakarított pénzét ebbe fektette, és szüleik is részt vesznek a munkában. A boltba annyi energiát öltek és annyira hisznek a csomagolásmentes életben, hogy a furcsa helyzet ellenére két héttel ezelőtt ki is nyitották az üzletet. 

Próbaüzem

Egyelőre próbaüzemben működnek, ami azt jelenti, hogy még korlátozott a kínálat. A tervük az, hogy a környékbeli vásárlók igényeihez igazítva folyamatosan bővítik majd a boltot. Most csak szárazáru, illetve néhány szuper tisztálkodószer, például mosogatószappan és szilárd sampon kapható, de a jövő héttől már a tejtermék és pékáru is elérhető lesz. Igyekeznek mindenből különlegesebb dolgokat is tartani, vettem például náluk fekete beluga lencsét, vörös rizst, tésztából pedig húszfélét tartanak. Amit lehet, magyar kistermelőktől szereznek be. 

Nem csak bolt, hanem teázó is. Fotó: Kalas Györgyi

Noémi és Flóra mindketten máshonnan érkeztek meg a fenntartható életmód világába: egyikük ötvös, másikuk óvónő és gyógypedagógiai asszisztens. De mindketten úgy gondolták, hogy szeretnék átadni tudásukat másoknak is. A Naeked tehát nem egyszerűen egy bolt lesz, hanem egy olyan hely, ahol mindig megtaláljátok a tulajdonosokat is, akik szívesen osztják meg másokkal is a fenntartható élet minden titkát, a környezettudatos mosástól kezdve akár a vegetáriánus receptekig. Noémi ugyanis nagyon szeret főzni. 

Csomagolásmentes vásárlás, fotó: Kalas Györgyi

A Naeked nevet nyilván nem kell magyarázni, egyrészt az angol ‘csupasz’ szóból jön, másrészt a régies ‘néked’ szóra is utal. Hiánypótló hely a kerületben! Bár nem messze található a Zöldbolt, ami szintén egy szuper hely, de élelmiszereket ott nem árulnak. Az ablakokban kialakított kellemes ülőhelyeken akár egy gyógyteát vagy egy kávét is megihattok, és bármikor benéztek, biztosan találkoztok néhány új termékkel is. 

Dobozok, üvegek, zsákok. a csomagolásmentes boltba felkészülten kell indulni! Fotó: Kalas Györgyi

A csomagolásmentes vásárlás ugyan egy jóval nagyobb rákészülést igényel, mint amit eddig megszoktunk, de érdemes váltani! Hatalmas élmény, hogy az ember nem termel hulladékot, nem telik meg percenként a kuka, ráadásul tényleg csak azt vesszük meg, amire szükségünk van. Próbáljátok ki!

Naeked Csomagolásmentes bolt és teázó, 1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások