Hirdetés

Vegán karalábés-gombás rizottó

Vegán

Vegán

Gluténmentes

Gluténmentes

Laktózmentes

Laktózmentes

Vega

Vega

Hozzávalók

4 - 5
főre
+
150 g barna csiperke
150 g laskagomba
10 ek olívaolaj
200 g karalábé
100 g hagyma (2 fej)
4 gerezd fokhagyma
120 g kápia paprika
500 g arborio rizs
250 ml vegán fehérbor
2 l zöldségalaplé
1 csokor petrezselyem (kisebb)
100 g simeji gomba
100 g barna simeji gomba
só, bors
100 ml olívaolaj

A karalábépüréhez

240 g karalábé

A vegán parmezánhoz

100 g kesudió
3 ½ ek deaktivált élesztő
1 tk só
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Vegán karalábés-gombás rizottó

A vegánoknak sem kell lemondaniuk egy krémes rizottóról, és még a király sajtos-parmezános ízt is megkapjuk, köszönhetően a deaktivált élesztőnek.
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 5
főre
+
150 g barna csiperke
150 g laskagomba
10 ek olívaolaj
200 g karalábé
100 g hagyma (2 fej)
4 gerezd fokhagyma
120 g kápia paprika
500 g arborio rizs
250 ml vegán fehérbor
2 l zöldségalaplé
1 csokor petrezselyem (kisebb)
100 g simeji gomba
100 g barna simeji gomba
só, bors
100 ml olívaolaj

A karalábépüréhez

240 g karalábé

A vegán parmezánhoz

100 g kesudió
3 ½ ek deaktivált élesztő
1 tk só
Bevásárlólistához adom

A vegán parmezánhoz a kesudiót egy robotgépben olyan finomságúra daráljuk, mint a reszelt parmezán, majd hozzákeverjük a deaktivált élesztőt és a sót.

A barna csiperkét és a laskagombát közepes darabokra vágjuk, majd egy füstölésig hevített serpenyőben 5 evőkanál olívaolajon aranybarnára pirítjuk, aztán félretesszük egy tányérra. A karalábét felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és ezt is félretesszük egy tányérra. A püréhez való karalábét tetszőlegesen feldaraboljuk, majd nagyon puhára főzzük, és 50 ml főzőlével együtt krémesre turmixoljuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a kápiát kis kockákra vágjuk, majd 5 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a rizst, és még kb. 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehér borral, és addig főzzük, amíg a rizs be nem itta a bort. Amikor ez megtörtént, fokozatosan mindig annyi meleg alaplevet öntünk hozzá, hogy ellepje a rizst, és csak akkor tesszük rá a következőt, ha nagyjából beitta az adagot. 

Vegán karalábés-gombás rizottó

Amikor a rizs háromnegyedig megfőtt, hozzátesszük a karalábépürét, a barna csiperkét és a laskát. Ha a rizottónk már szinte teljesen kész, akkor adjuk hozzá a főtt, kockázott karalábét, a finomra aprított petrezselymet, a simeji gombát és a vegán parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A 100 ml olívaolajat folyamatos keverés mellett, lassan belecsorgatjuk. Kb. 1.8-2 l alaplevet fog felvenni a rizs, ha mindent jól csináltunk.

Ha tetszett a vegán karalábés-gombás rizottó receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások