Vegán
Laktózmentes
Vega
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
A bucihoz (8 db-hoz)
- 1 csapott mk útifűmaghéjliszt
- 100 ml víz
- 400 ml rizstej
- 10 g élesztő
- 1 ek repceolaj
- 500 g pizzaliszt
- 10 g csicseriborsóliszt
- 20 g mandulaliszt (héjas)
- 12 g só
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 púpozott ek lenmag
A pogácsához
- 1 zacskó szójakocka
- 4 ek szójaszósz
- 200 ml forró víz
- 4 - 5 db barna csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 1 - 2 ek olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv fekete bab
- só, bors
- 1 ek kókuszolaj
- 2 púpozott tk útifűmaghéjliszt
A zöld istennő dresszinghez
- 1 db avokádó
- 4 - 5 ek szójajoghurt
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- 1 kis csokor friss menta
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 db lime leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Az összeszereléshez
- 4 db hamburgerbuci
- 4 ek dijoni mustár
- 4 levél jégsaláta
- 1 db paradicsom (nagyobb)
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
A bucihoz (8 db-hoz)
- 1 csapott mk útifűmaghéjliszt
- 100 ml víz
- 400 ml rizstej
- 10 g élesztő
- 1 ek repceolaj
- 500 g pizzaliszt
- 10 g csicseriborsóliszt
- 20 g mandulaliszt (héjas)
- 12 g só
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 púpozott ek lenmag
A pogácsához
- 1 zacskó szójakocka
- 4 ek szójaszósz
- 200 ml forró víz
- 4 - 5 db barna csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 1 - 2 ek olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv fekete bab
- só, bors
- 1 ek kókuszolaj
- 2 púpozott tk útifűmaghéjliszt
A zöld istennő dresszinghez
- 1 db avokádó
- 4 - 5 ek szójajoghurt
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- 1 kis csokor friss menta
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 db lime leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Az összeszereléshez
- 4 db hamburgerbuci
- 4 ek dijoni mustár
- 4 levél jégsaláta
- 1 db paradicsom (nagyobb)
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
A buci elkészítése
Az útifűmaghéjlisztre 100 ml hideg vizet öntünk, elkeverjük, és félretesszük. A rizstejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük az olajat, majd elkeverjük. A pizza-, csicseriborsó- és mandulalisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, elkeverjük, majd mehet bele az élesztős rizstej, amivel simára keverjük a tésztát.
Ezután közepes fokozatra állítva a keverőt 10-15 percig dagasztjuk, amíg szép sima nem lesz a felülete. Langyos helyen letakarva egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát a legkisebb fokozaton összekeverjük, és jól lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Belisztezzük a tészta tetejét, ami annyira lágy, hogy tenyerünkkel kb. 2 cm vastagra egyenletesen ki tudjuk nyújtani. Ne ijedjetek meg, tényleg nagyon lágy lesz a tészta.
Nagyjából akkora méretűre nyújtjuk, hogy kb. 8-9 cm átmérőjű fánkszaggatóval 8 db kör elférjen rajta, kevés szabadon maradt hellyel.
A bucikat lisztezett kiszúróval kivágjuk, majd a maradékot egyenletesen elosztva, a kiszúrt tészták közepére tesszük, mint egy kis csomagot. A tészta széleit behajtogatjuk, megfordítjuk, és a deszkán a két tenyerünk között bucikat formázunk belőle. Finoman kiolajozott, sima oldalú papír sütőformába tesszük őket, és ezekben, langyos helyen hagyjuk kelni egy órán keresztül.
Ha az útifű bekocsonyásította a vizet, habverővel felkeverjük, szükség esetén kevés hideg vizet teszünk hozzá, mert olyan sűrűnek és kenhetőnek kell lennie, mint egy felvert tojásnak. Már csak azért is, mert a tojáskenést fogjuk vele pótolni, hogy a magszórat beleragadjon a tésztába, illetve szép fényes legyen a sütést követően. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor lekenjük vele a bucik tetejét, majd megszórjuk lenmaggal.
A 220-230 fokra előmelegített sütő aljába egy 150 ml vízzel teli edényt teszünk, hogy gőzös teret kapjunk. Betesszük a bucikat, 5 percre állítjuk a sütési időt, majd visszavesszük 210 fokra, és így sütjük tovább őket 10-11 percig. Ha kivettük, hideg vízzel bepermetezzük, kiszedjük a sütőformából, és rácsra téve hűlni hagyjuk.
A hamburger elkészítése
A szójakockákat beáztatjuk a szójaszósz és a forró víz keverékébe, és hagyjuk 15 percet állni. A gombát száraz serpenyőben jól lepirítjuk, majd kiszedjük. Ugyanabban a serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd a sűrített paradicsommal jól lepirítjuk. Rárakjuk a fokhagymát és a babot, amit picit összetörünk.
A szójakockát kinyomkodjuk, és egy aprítógépben kicsit lezúzzuk. Ezután beleborítjuk a serpenyőbe a gombával együtt, az egészet sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk egy kevés kókuszzsírral, majd egy tálban összekeverjük az útifűmeghéjliszttel és néhány kanál áztatólével. Hagyjuk állni. Ezután pogácsát formázunk belőle, és egy kevés olajon megpirítjuk mindkét oldalát. A végén egy kevés kókuszzsírt és áztatólevet nyomunk a serpenyőbe, hogy legyen egy kis szaftja.
A dresszing hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk.
A bucit elfelezzük, megkenjünk mustárral, és lepirítjuk a belsejüket. Ezután már csak össze kell rakni: a buci aljára rakjuk a pogácsát, erre jöhetnek a zöldségek, a dresszing, és kész is.
Ha tetszett Zé vegán burgere, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!