Hozzávalók
A harcsafasírthoz
- 500 g szürkeharcsa-filé
- 1 ek olaj
- só, bors
- ½ ek pirospaprika
- 0.25 ek fokhagyma-granulátum
- 0.25 ek őrölt kömény
A paprikás alaphoz
- 50 g füstölt zsírszalonna
- 1 ek zsír
- 300 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 g paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 3 tk pirospaprika
- 40 g paradicsom
- 1 l víz vagy halalaplé
- só, bors
- 5 - 6 ek tejföl
A csuszához
- 100 g zsírszalonna
- 300 g csuszatészta
- 4 - 5 ek tejföl
- 150 g túró
Harcsafasírt-paprikás túrós csuszával
Hozzávalók
A harcsafasírthoz
- 500 g szürkeharcsa-filé
- 1 ek olaj
- só, bors
- ½ ek pirospaprika
- 0.25 ek fokhagyma-granulátum
- 0.25 ek őrölt kömény
A paprikás alaphoz
- 50 g füstölt zsírszalonna
- 1 ek zsír
- 300 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 g paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 3 tk pirospaprika
- 40 g paradicsom
- 1 l víz vagy halalaplé
- só, bors
- 5 - 6 ek tejföl
A csuszához
- 100 g zsírszalonna
- 300 g csuszatészta
- 4 - 5 ek tejföl
- 150 g túró
A halat ledaráljuk, majd alaposan összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel, golflabda méretű golyókat formázunk belőle, és hűtőbe tesszük.
Az alaphoz a zsírszalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk a zsíron, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, és aranybarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, rárakjuk a köményt és a pirospaprikát, elkeverjük, és jöhet rá a paradicsom. Felöntjük a vízzel, majd egy botmixerrel turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig forraljuk, amíg a felére sűrűsödik, majd hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt. Beledobjuk a harcsafasírtot, és lassú tűzön, kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. Ha szükségesnek érezzük, önthetünk rá kevés vizet.
A csuszához a zsírszalonnát apró kockára vágjuk, lassú tűzönt ropogósra sütjük saját zsírjában, majd leszűrjük, és félretesszük a zsírt. A csuszatésztát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, összekeverjük a kiolvadt zsírral, hozzáadjuk a tejfölt és a túrót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalásnál megszórjuk a csuszát a ropogós szalonnával, és a harcsafasírt-paprikással tálaljuk.
Ha tetszett a harcsafasírt-paprikás túrós csuszával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!