Hozzávalók
- 400 g újburgonya
- 4 ek étolaj
- só, bors
- 1 db cukkini (300 g/db)
- 2 db egész pisztráng (300 g/db)
- 1 db lime
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- 200 g vaj
A mártáshoz
- 200 ml száraz fehérbor
- 1 db lime
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 cm gyömbér
- 100 ml habtejszín
Hozzávalók
- 400 g újburgonya
- 4 ek étolaj
- só, bors
- 1 db cukkini (300 g/db)
- 2 db egész pisztráng (300 g/db)
- 1 db lime
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- 200 g vaj
A mártáshoz
- 200 ml száraz fehérbor
- 1 db lime
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 cm gyömbér
- 100 ml habtejszín
A papírban sütött pisztránghoz az újburgonya előkészítésével indulunk el, a nagyobbakat feldaraboljuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. Mehet rájuk kevés étolaj és só, aztán pattanhatnak a 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre.
Amíg a krumpli sül, a cukkinit hasábokra vágjuk, aztán előkészítjük a pisztrángokat, hogy mikor a krumplinak jön a második köre a sütőben, mehessenek azzal együtt.
A halakat kizsigereljük, ha szükséges, és le is pikkelyezzük. A megsózott halak hasát megtöltjük felszeletelt lime-mal, fokhagymával és zsályalevelekkel. A vajat felkockázzuk és 70 g-ot eloszlatunk a halakba, a többit pedig a fagyasztóba rakjuk későbbi felhasználásra. A pultra fektetünk egy darab alufóliát, rá sütőpapírt, és ebbe csomagoljuk egyenként a halakat úgy, hogy először félbehajtjuk, aztán a maradék 3 oldalt párszor felhajtjuk.
Ha kész vagyunk mindennel és a krumplinak is letelt a 15 perc, mehet mellé a cukkini, amit megkínálunk egy kevés olajjal és sóval, meg persze a beborítékolt pisztrángok is kb. 15 percre.
Ameddig sülnek a dolgok, nekiállunk a vajmártásnak, amihez a bort elkezdjük forralni a felszeletelt lime-mal, fokhagymával és zsályával. Beledobjuk a vöröshagymát és a nagyobb darabokra vágott gyömbért is, majd ha 3-4 evőkanálnyira redukálódott az alap, leszűrjük. Belekeverjük a tejszínt és a halak sütés közben keletkezett szaftját is. Ha szükséges, sózzuk a mártásalapot, és olyan hőmérsékletűre melegítjük, hogy épp picit gőzölögjön. Elővesszük a mélyhűtőből a vajat, és egyszerre 3-4 kockát elkezdünk beledolgozni a mártásba egy botmixerrel. Folyamatosan forráspont alatt tartva beledolgozzuk az összes vajat az alapba. A kész vajmártással, illetve a sült zöldségekkel tálaljuk a halat.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a pisztrángos recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Odavagy a halas kajákért? Próbáld ki ezeket is!
Egylábasos paradicsomos-tonhalas penne