Hozzávalók
Az összeállításhoz
- 800 g bőrös pontyfilé
- só
- cukor
- 800 g krumpli
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 tk füstölt paprika
- 200 ml tejföl
A lecsóhoz
- 60 g kenyérszalonna
- 2 fej hagyma
- 3 db paprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 3 db paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- 2 szál újhagyma
- 1 db hegyes erős paprika
- tejföl
Hozzávalók
Az összeállításhoz
- 800 g bőrös pontyfilé
- só
- cukor
- 800 g krumpli
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 tk füstölt paprika
- 200 ml tejföl
A lecsóhoz
- 60 g kenyérszalonna
- 2 fej hagyma
- 3 db paprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 3 db paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- 2 szál újhagyma
- 1 db hegyes erős paprika
- tejföl
Ha kell, megtisztítjuk a pontyot a rácponty elkészítéséhez: a zsíros részeket levágjuk, majd kevés sóval és cukorral bedörzsöljük mindkét oldalát, hogy a felülete kissé kiszáradjon, és a sokak szerinti „pocsolyaízt” ezzel elvegyük. Kis idő után szélesebb szeletekre vágjuk.
A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, majd meghámozzuk és centi vastagon felszeleteljük.
A felkockázott kenyérszalonnát kipirítjuk egy serpenyőben, majd a zsírján elkészítjük a lecsót. Ehhez a hagymát és a paprikát felcsíkozzuk, és megpirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, köménnyel, és belekeverjük a cikkekre vágott paradicsomot. Felforraljuk, majd beleszórjuk a pirospaprikát, belenyomjuk a fokhagymát és még pár percig rotyogtatjuk.
A krumplit és a lecsót összekeverjük, egy sütőtálban szétterítjük, a tetejére kanalazzuk a keményítővel és füstölt pirospaprikával elkevert tejfölt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elősütjük.
A halszeleteket lemossuk, papírtörlőn leitatjuk róluk a nedvességet, és a húsos felét kb. 2 mm-enként beirdaljuk, hogy a szálkák észrevétlenné váljanak, ne legyenek veszélyesek. Egy serpenyőben kissé előpirítjuk a halak mindkét oldalát, majd a lecsós krumpli tetejére tesszük, és a felkarikázott újhagymával, hegyes erős paprikával együtt kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tejfölt kínálunk mellé.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Ha tetszett a rácponty receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!