Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Bakonyi sertésborda Joli mama burgonyafánkjával

Hozzávalók

4
személyre
+
4 szelet szép (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
50 dkg csiperke gomba
5 dkg sertészsír
1 tk paradicsompüré
1 fej kisebb vöröshagyma
2 ek tejföl
1 tk liszt vagy keményítő
Só, bors

A burgonyafánkhoz

30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
20 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só 
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Bakonyi sertésborda Joli mama burgonyafánkjával

Gyerekkori kedvenceinket bemutató sorozatunk következő darabja a perfekt bakonyi sertésborda. Az étel, amit ugyan nagyon egyszerű elkészíteni, de elrontani is hasonlóan egyszerű. Ha megnézitek a videót, akkor kiderül, hogy mik azok a pontok, ahol résen kell lenni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Ja és bónuszként mellédobjuk a világ legjobb köretét is!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+
4 szelet szép (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
50 dkg csiperke gomba
5 dkg sertészsír
1 tk paradicsompüré
1 fej kisebb vöröshagyma
2 ek tejföl
1 tk liszt vagy keményítő
Só, bors

A burgonyafánkhoz

30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
20 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só 
Bevásárlólistához adom

A burgonyafánkhoz a megpucolt krumlit kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egészen szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és ezt is ráöntjük a keverékre. Hozzáadjuk még a vajat vagy zsírt és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük és hagyjuk megkelni.

bakonyi_szelet.jpg

Közben megcsináljuk a bakonyi bordát:

A gombát negyed cikkekre vágva füstölgően forró serpenyőben, egy evőkanál zsíron aranybarnára pirítjuk só hozzáadása nélkül és félretesszük. A serpenyőbe újabb egy kanál olajat dobunk és  világos barnára pirítjuk benne a sózott-borsozott, esetleg kissé kiveregetett karaj szeleteket. Ezeket is félretesszük. A serpenyőben egy teáskanálnyi zsíron megbarnítjuk a paradicsompürét, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Visszadobjuk rá a hússzeleteket (és a kifolyt levüket is), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Megszórjuk egy csapott evőkanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk,  jól összeforgatjuk és fedő alatt, kis lángon párolni kezdjük. Néha ránézünk, a húst átfordítjuk és adunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. Ha megpuhultak a szeletek és szép paprikás szaftjuk lett, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hozzáöntünk egy keveset a forró szaftból, összekeverjük és az egészet a húshoz adjuk. Beledobjuk még a lepirított gombát is, óvatosan összerázzuk-összekeverjük és még pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk.

A kész a bakonyi borda, a megkelt krumplis tésztából evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk és 170 fokos bő olajban aranyszínűre sütjük. Forrón tálalhatjuk is az egészet!

A másik nagy kedvenc retró kajánk a a vadas zsemlegombóccal, aminek a receptjét itt találjátok.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások