Hozzávalók
A húshoz és a mártáshoz
- 1 kg marha felsál
- 4 ek olaj
- 6 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej kis zellergumó
- 2 tk mustár
- 2 ek cukor
- dl víz
- 1 fej hagyma
- 100 ml száraz vörösbor
- ½ db citrom reszelt héja
- ½ db citrom facsart leve
- 2 db babérlevél
- 8 - 10 szem egész bors
- 3 borókabogyó
- 1 - 1 ½ l húsleves, alaplé vagy víz
A zsemlegombóchoz (12-14 db)
- 4 - 6 db kockára vágott szikkadt zsemle
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- víz
- 20 g élesztő
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 g füstölt sajt
Hozzávalók
A húshoz és a mártáshoz
- 1 kg marha felsál
- 4 ek olaj
- 6 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej kis zellergumó
- 2 tk mustár
- 2 ek cukor
- dl víz
- 1 fej hagyma
- 100 ml száraz vörösbor
- ½ db citrom reszelt héja
- ½ db citrom facsart leve
- 2 db babérlevél
- 8 - 10 szem egész bors
- 3 borókabogyó
- 1 - 1 ½ l húsleves, alaplé vagy víz
A zsemlegombóchoz (12-14 db)
- 4 - 6 db kockára vágott szikkadt zsemle
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- víz
- 20 g élesztő
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 g füstölt sajt
Egy gyerekkori kedvencünkről van szó, amit felnőttként is imádunk és természetesen csak zsemlegombóccal vagyunk hajlandóak elfogyasztani. Íme a tökéletes recept, amit ki kell próbálni, mert vadast nem csak a nagymamák tudnak főzni!
Egy nagy lábosban füstölésig hevítünk 2 kanál olajat és a húst körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, a zellert kis kockákra. A zöldségeket lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt és ezzel is 1 percig pirítjuk. Közben egy kis lábosban borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyiben feloldódik Visszatesszük a zöldségek mellé a húst, dobunk mellé egy félbevágott hagymát, a babérleveleket, szemes borsot, borókabogyót. Felöntjök annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi és belefacsarjuk a citrom levét. Végül mehet bele a karamell és egy kevés vörösbor is. Puhára főzzük a húst (ez akár 2 óra is lehet). Kiszedjük a hagymát, fűszereket, és a mártást átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, de ez ízlés kérdése. Utólag még beállíthatjuk az ízeket: teszünk a mártásba egy kevés sót, borsot, cukorot, mustárt vagy citromlevet.
A zsemlekockákat lepirítjuk. Sűrű palacsintát készítünk: a lisztet simára keverjük a tojásokkal és a vízzel. Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk 20 percet pihenni. A palacsintatésztába beleforgatjuk a zsemlekockákat, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk jó sok durvára vágott petrezselyemmel és az apró kockára vágott füstölt sajttal. Gombócokat formázunk belőle, ezeket is hagyjuk 15 percig pihenni, majd sós forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük.
Ha hasonló retró kaját készítenétek, akkor csekkoljátok a bakonyi sertésborda receptet, Joli mama burgonyafánkjával. A receptet itt találjátok.