Hozzávalók
A sopszka salátához
- 2 db kígyóuborka
- 2 db tv-paprika (100 g/db)
- 4 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/db)
- 4 ek borecet
- 6 ek étolaj
- só, bors
- 100 g juhsajt
Az ajvárhoz
- 3 db kápia paprika (110 g/db)
- 2 db padlizsán (300 g/db)
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- kb. 100 ml olívaolaj
- 1 tk ecet
- pár csepp citromlé
A csevaphoz
- 250 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- kakukkfű
- só, bors
- 1 csipet szódabikarbóna
A tálaláshoz
- 4 - 6 db pita
Hozzávalók
A sopszka salátához
- 2 db kígyóuborka
- 2 db tv-paprika (100 g/db)
- 4 db paradicsom (90 g/db)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/db)
- 4 ek borecet
- 6 ek étolaj
- só, bors
- 100 g juhsajt
Az ajvárhoz
- 3 db kápia paprika (110 g/db)
- 2 db padlizsán (300 g/db)
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- kb. 100 ml olívaolaj
- 1 tk ecet
- pár csepp citromlé
A csevaphoz
- 250 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- kakukkfű
- só, bors
- 1 csipet szódabikarbóna
A tálaláshoz
- 4 - 6 db pita
A balkáni party tál első lépéseként a sopszka salátát állítjuk össze. Ehhez az uborkát, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a borecetet összekeverjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a zöldségekre, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Az ajvárhoz a kápia paprikákat egy tepsire rakjuk. Mehet mellé a villával megszurkált padlizsán és egy egész fej fokhagyma, kevés só. Az egészet meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, és mehet is be a 190 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre.
A csevap elkészítése:
Közben a kétféle húst, valamint az apróra vágott vörös- és fokhagymát összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd sütőpapíros tepsire tetszőleges mennyiségben kétféle „formát” alakítunk ki a masszából. Nagyjából a hús felét hosszúkás alakúra formázzuk, és kisebb nyársakra húzzuk, a többit pedig hamburger-húspogácsa formájúra alakítjuk. Rárakjuk őket a sütőpapíros tepsire, és mikor a zöldségeknek már csak 10 perc van hátra, berakjuk ezt is a sütőbe.
Mikor a zöldségek már kissé megégtek, kivesszük őket a sütőből, és egyből letakarjuk egy fóliával, majd lekapcsoljuk a sütőt, de a húst bent hagyjuk, hogy melegen tartsa a sütő hője, sőt hozzádobunk egy tál pitát is melegedni.
A zöldségek tetejéről eltávolítjuk a fóliát, majd leszedjük a paprikák héját, a padlizsánt pedig kettévágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejét. A padlizsán húsát és a paprika húsát is egy aprítógépbe rakjuk, belenyomjuk a fokhagymának a húsát is. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele az ecet, pár csepp citromlé és a maradék olívaolaj is. Az egészet lezúzzuk, és kész is az ajvár.
A balkáni party tál összeállítása:
Tálaláskor a tálra halmozzuk a kétféle húst, mellé rakjuk a felszeletelt pitákat, az ajvárt egy tálba szedjük, a saláta tetejére pedig rámorzsoljuk a juhsajtot, és indulhat is a buli!
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: kb. 30 perc
Ha tetszett a balkáni party tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!