Hozzávalók
- 2 tk egész fekete bors
- 2 tk durva szemű tengeri só
- 400 - 500 g sertésszűz egészben, lehártyázva
- 2 ek olívaolaj
A mártáshoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk szárított kakukkfű
- 350 g meggybefőtt (magozott)
- 100 ml befőttlé
- 1 csipet fahéj
- ½ db szerecsendió
- 100 - 200 ml víz
- 1 ek vaj
- 1 tk balzsamecet
A püréhez
- 500 g krumpli
- 1 fej brokkoli felaprítva, szárával együtt
- 80 g vaj
- 20 g parmezán
- 0.25 db szerecsendió
- só, bors
Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével
Hozzávalók
- 2 tk egész fekete bors
- 2 tk durva szemű tengeri só
- 400 - 500 g sertésszűz egészben, lehártyázva
- 2 ek olívaolaj
A mártáshoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk szárított kakukkfű
- 350 g meggybefőtt (magozott)
- 100 ml befőttlé
- 1 csipet fahéj
- ½ db szerecsendió
- 100 - 200 ml víz
- 1 ek vaj
- 1 tk balzsamecet
A püréhez
- 500 g krumpli
- 1 fej brokkoli felaprítva, szárával együtt
- 80 g vaj
- 20 g parmezán
- 0.25 db szerecsendió
- só, bors
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor belerakjuk a rózsáira szedett (a szárát vágjátok kisebb darabokra) brokkolit, és addig főzzük együtt, amíg kicsit meg nem puhul a brokkoli is. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és áttörjük.
A húshoz egy serpenyőben elkezdjük picit megpirítani az egész borsot. Ha elkezdett illatozni, egy mozsárban lezúzzuk a tengeri sóval együtt. A húsból kétujjnyi vastag érméket vágunk, megszórjuk a borsos keverékkel, és az olajon, egy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten megpirítjuk, oldalanként 3-4 percig.
Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékra 1 evőkanál olajat teszünk, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott salottahagymát. Rárakjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Ráöntjük a meggyet, majd a levét. Megszórjuk a fahéjjal, ráreszeljük a szerecsendiót, és 15 percig rotyogtatjuk. Közben, ha elfő a leve, időnként felöntjük egy kevés vízzel. A legvégén hozzáadjuk a vajat és a balzsamecetet, majd belerakjuk a mártásba a hússzeleteket is.
Tálaláskor a tányérra teszünk a püréből, erre rakjuk az érméket, és az egészet a mártással fejezzük be.
Ha tetszett a borsos sertésszűz receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!