Hozzávalók
A töltött paprikákhoz
- 100 g köles
- 6 - 8 db TV paprika
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 tk pirospaprika
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
A paradicsommártáshoz
- 1 db darab zellergumó (kicsi)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- só,bors
- 2 - 3 db kápia paprika
- 1 l passata (passzírozott paradicsom)
- ízlés szerint cukor
- 1 ek liszt
Hozzávalók
A töltött paprikákhoz
- 100 g köles
- 6 - 8 db TV paprika
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 tk pirospaprika
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
A paradicsommártáshoz
- 1 db darab zellergumó (kicsi)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- só,bors
- 2 - 3 db kápia paprika
- 1 l passata (passzírozott paradicsom)
- ízlés szerint cukor
- 1 ek liszt
A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, majd kihűtjük. A paprikákat kicsumázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és alaposan összekeverjük a tojással, fűszerekkel, darált hússal és a kihűlt kölessel. A paprikákat megtöltjük a töltelékkel. A maradékból (ha van) gombócokat formázunk.
Kb. 1,5 liter forrásban lévő vízbe beledobjuk a zellergumót, zellerszárat, hagymát, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. A kápia paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük, majd meghámozzuk, és botmixerrel pürésítjük. A töltött paprikákat és gombócokat is beletesszük a forrásban lévő fűszeres vízbe és felöntjük a passatával.
40-50 percig lassú tűzön főzzük, majd kihalásszuk a paprikákat és a gombócokat, és a hagymákat, zellereket is. Kb. 100 ml vizet csomómentesre keverünk a liszttel, és hozzáadjuk a paradicsommártáshoz, a pürésített kápia paprikával együtt. Ízlés szerint cukrozzuk, még 5 percig forraljuk, majd visszatesszük a paprikákat/gombócokat. Főtt krumplival, vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Ha tetszett a töltött paprika receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!