Hozzávalók
- 100 g sertészsír
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (120 g)
- só
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt bors
- 2 tk majoranna
- 400 ml víz
- 2 tk pirospaprika
- 800 g sertéslapocka
- 2 db szárított chilipaprika (elhagyható)
- 1 szál sárgarépa (120 g)
- 1 szál fehérrépa (80 g)
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g zöldborsó
- 400 g rizs
- 800 ml forró zöldségalaplé
Hozzávalók
- 100 g sertészsír
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (120 g)
- só
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt bors
- 2 tk majoranna
- 400 ml víz
- 2 tk pirospaprika
- 800 g sertéslapocka
- 2 db szárított chilipaprika (elhagyható)
- 1 szál sárgarépa (120 g)
- 1 szál fehérrépa (80 g)
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g zöldborsó
- 400 g rizs
- 800 ml forró zöldségalaplé
A zsírt egy lábasban elkezdjük közepes lángon felhevíteni, és megpirítjuk rajta az elfelezett paradicsomot és paprikát. Rádobjuk a finomra vágott fokhagymát és hagymát is. Sózzuk és megszórjuk köménnyel, borssal és majorannával. Kicsit összepirítjuk a fűszerekkel, és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd beleszórjuk a pirospaprikát, és megint felöntjük kb. 200 ml vízzel. Így főzzük kb. 10 percig, közben a lapockát 2 cm-es kockákra vágjuk.
Ha a pörköltalap összepárolódott, beledobjuk a szárított chilipaprikát, természetesen ha nem szeretitek a csípőset, ez elhagyható. Hozzáadjuk a feldarabolt húst, és kb. 30 percen keresztül nagy lángon pároljuk, közben ha szükséges, pótoljuk alatta a folyadékot. A répákat hosszában negyedeljük, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselyem szárát finomra vágjuk, a zöldjét pedig rusztikusan összedaraboljuk.
Ha letelt a főzési idő, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a petrezselymet, a zöldborsót és a rizst, majd felöntjük a forró alaplével. Kevergetve felforraljuk, figyelve rá, hogy a rizs nehogy letapadjon. Kb. 5 percig forraljuk, lefedjük és 130 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 40 percre. A sütőből kivéve alaposan átkeverjük, és készen is vagyunk. Csalamádéval fogyasztjuk.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
Ha tetszett a Lajos-féle bácskai rizses hús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!