Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
- 100 g füstölt szalonna
- 1 ek finomliszt
- 2 tk fűszerpaprika
- 4 szelet sertéskaraj (120 g/szelet)
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma (140 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk paradicsompüré
- ½ mk őrölt köménymag
- 2 db babérlevél
- ½ szál sárgarépa (200 g/szál)
- 400 g fagyasztott sárga hüvelyű zöldbab
- 1 ek 10%-os ecet
- 130 g tejföl + a tálaláshoz
- ½ csokor kapor + pár levél a tálaláshoz
A sült burgonyához
- 600 g burgonya
- bő olaj a sütéshez
- 2 csipet só
Palócos sertéskaraj
Együtt enni jó! támogatója a
Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
- 100 g füstölt szalonna
- 1 ek finomliszt
- 2 tk fűszerpaprika
- 4 szelet sertéskaraj (120 g/szelet)
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma (140 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk paradicsompüré
- ½ mk őrölt köménymag
- 2 db babérlevél
- ½ szál sárgarépa (200 g/szál)
- 400 g fagyasztott sárga hüvelyű zöldbab
- 1 ek 10%-os ecet
- 130 g tejföl + a tálaláshoz
- ½ csokor kapor + pár levél a tálaláshoz
A sült burgonyához
- 600 g burgonya
- bő olaj a sütéshez
- 2 csipet só
A palócos sertéskaraj első lépéseként egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. A szalonnapörcöket kikapjuk belőle, a zsiradékot pedig megtartjuk, mert ebben fogjuk elősütni a húst.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet 1 tk fűszerpaprikával. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Magas hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt kérgesítjük a húst, és ha elkészültünk, félretesszük egy tányéron.
A visszamaradt zsiradékban közepes hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a paradicsompüré, a kömény, a babérlevél és a maradék 1 tk fűszerpaprika, amiket még 2 percig pirítunk. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárgarépát, a zöldbabot és felöntjük 250-300 ml vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük az elősütött karajszeleteket, és fedő alatt 10-12 percig pároljuk.
Közben a 170 fokra melegített bő olajban aranybarnára sütjük az 1 cm-es kockára vágott burgonyát, majd lesózzuk.
Ha megpuhultak a zöldségek a raguban, akkor hozzáadjuk az ecetet, dúsítjuk a tejföllel és ízesítjük a finomra vágott kaporral, majd még 1 percig forraljuk. Végül megszórjuk a szalonnapörcökkel, majd a sült burgonyával együtt, egy kis tejföllel meglocsolva, pár levél kaporral díszítve tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Ha tetszett a palócos sertéskaraj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!