Hirdetés

Zé-féle vajas-citromos csirke sáfrányos burgonyával

Hozzávalók

2
főre
+

A csirkéhez

300 - 400 g csirkemell (inkább két kisebb, mint egy nagy mell legyen)
só, bors
1 - 2 ek olívaolaj
50 g vaj
szárított vagy friss kakukkfű
1 db citrom
1 kis csokor friss petrezselyem

A krumplihoz

500 g krumpli (lehetőleg nagyobb szemű)
1 zacskó sáfrány (vagy 1 mk kurkuma)
1 - 2 ek olívaolaj
szerecsendió

A mandulás zöldbabhoz

1 - 2 ek olívaolaj
200 g fagyasztott zöldhüvelyű EGÉSZ zöldbab
só, őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma
1 marék mandula (lehetőleg blansírozott, azaz fehér)
1 mk őrölt római kömény
1 mk füstölt paprika (sima is jó)
tabasco szósz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zé-féle vajas-citromos csirke sáfrányos burgonyával

Ha utazni nem is tudunk, ez a recept azért biztosan visszahozza a mediterrán életérzéseket.
Kipróbáltam, jóóó lett!
45
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A csirkéhez

300 - 400 g csirkemell (inkább két kisebb, mint egy nagy mell legyen)
só, bors
1 - 2 ek olívaolaj
50 g vaj
szárított vagy friss kakukkfű
1 db citrom
1 kis csokor friss petrezselyem

A krumplihoz

500 g krumpli (lehetőleg nagyobb szemű)
1 zacskó sáfrány (vagy 1 mk kurkuma)
1 - 2 ek olívaolaj
szerecsendió

A mandulás zöldbabhoz

1 - 2 ek olívaolaj
200 g fagyasztott zöldhüvelyű EGÉSZ zöldbab
só, őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma
1 marék mandula (lehetőleg blansírozott, azaz fehér)
1 mk őrölt római kömény
1 mk füstölt paprika (sima is jó)
tabasco szósz
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A csirkemelleket, ha kell, megtisztítjuk, levágjuk róla a fehér, porcos részeket. Egy serpenyőt füstölésig hevítünk erős lángon, majd egy-két evőkanál olajon körbepirítjuk a sózott, borsozott csirkemellek minden oldalát, mintha steaket sütnénk. Ezután átrakjuk egy hideg tepsibe, a kívülről ropogós, belül viszont még nyers csirkemelleket. 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Légkeverés nélkül számoljatok rá plusz 5 percet, illetve sütő hiányában az erős pirítás után lassú tűzön lehet készre sütni lefedett serpenyőben.

Amíg a csirke a sütőben sül, megtisztítjuk a krumplit, majd 1,5-2 cm-es kockákat vágunk belőle, és sós-sáfrányos (vagy kurkumás) vízben előfőzzük. Ez nagyjából 8-12 perc alatt lesz tökéletes. Ezután leszűrjük a krumplit, de a főzővizet félretesszük, mert később felhasználjuk majd.

A serpenyőt kitisztítjuk, majd újabb adag olajon körbepirítjuk az aranysárga krumplit is, amit, ha szükséges sózhatunk egy kicsit, és szerecsendióval ízesítjük, majd félretesszük.

Újabb adag olívaolajon, füstölgően forró serpenyőben elkezdjük pirítani a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, mellédobjuk a felszeletelt fokhagymát is, és azzal is pirítjuk. Közben a mandulát felaprítjuk, a zöldbab mellé dobjuk, kicsit lepirítjuk, majd ízesítjük római köménnyel, füstölt paprikával és egy kis tabascóval is. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. 

A csirke közben elkészül, így áttesszük a serpenyőbe, mellédobjuk a hideg vaj felét, a kakukkfüvet, rálocsolunk a krumpli főzőlevéből 100 ml-t, és mozgatva-rázogatva sűrű mártássá forraljuk. Belenyomjuk egy fél citrom levét, majd a maradék vajjal is összeforraljuk. A petrezselymet felaprítjuk, és a mártásba keverjük.

Vajas citromos csirke
Vajas-citromos csirke sáfrányos burgonyával

A krumplit és a zöldbabot tányérra halmozzuk, mellétesszük az átlósan felvágott csirkemellet, és meglocsoljuk a citromos szafttal.

Ha tetszett a vajas csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Citromos-joghurtos csirke csicseriborsós bulgurral

Citromos-kakukkfüves csirkeszárny

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?