Hozzávalók
- 100 g sertészsír
- 2 kg szarvaslapocka
- 800 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db tv-paprika (90 g/db)
- 1 db paradicsom (110 g/db)
- 2 ek daráltpaprika-krém
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- 3 db babérlevél
- 2 tk borókabogyó
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 ág rozmaring
- 5 ág kakukkfű
- 400 ml vörösbor
- só, bors
- 60 g áfonyalekvár
A krumplifánkhoz
- 300 g krumpli
- 200 g finomliszt
- 1 db tojás
- 50 g sertészsír
- 15 g friss élesztő
- 1 tk só
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
- 100 g sertészsír
- 2 kg szarvaslapocka
- 800 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db tv-paprika (90 g/db)
- 1 db paradicsom (110 g/db)
- 2 ek daráltpaprika-krém
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- 3 db babérlevél
- 2 tk borókabogyó
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 ág rozmaring
- 5 ág kakukkfű
- 400 ml vörösbor
- só, bors
- 60 g áfonyalekvár
A krumplifánkhoz
- 300 g krumpli
- 200 g finomliszt
- 1 db tojás
- 50 g sertészsír
- 15 g friss élesztő
- 1 tk só
- bő olaj a sütéshez
A vörösboros szarvaspörkölthöz először a zsírt felforrósítjuk a bográcsban, majd hozzáadjuk a kb. 2 centis kockákra vágott húst, és erősen lepirítjuk. Ne keverjük agyon, hagyjuk pirulni. Amikor lepirult a hús, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, további kb. 2 percig pirítjuk, majd mehet a bográcsba az apró kockákra vágott paprika és paradicsom is. 1 perc pirítás után hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, alaposan átkeverjük, és hozzáadjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is.
Felöntjük a vörösbor felével, majd ha elpárolgott az alkohol nagyja (ez kb. 40 másodperc), felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én első felöntésre 700 ml vizet adtam hozzá, de ez a mennyiség eltérő lehet. Attól függ, mennyi vizet eresztett ki a hús magából. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve és a vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Én mindig 400 ml vízzel öntöttem fel, és kb. 3 órán keresztül főztem, mire a hús megpuhult.
Amíg fő a vörösboros szarvaspörkölt, összeállítjuk a fánk tésztáját. Ehhez a krumplit enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Megszórjuk a liszttel, beleütjük a közepébe a tojást, hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt és a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lefedjük és langyos helyen 50 percig kelesztjük.
Amikor a hús teljesen megpuhult, felöntjük a pörköltet a maradék vörösborral, hozzáadjuk az áfonyalekvárt, majd 2-3 perc főzés után levesszük a tűzről. Apropó, időnként ne feledkezzünk meg a tűzről sem, és pótoljuk a fát. 🙂
A fánkhoz kb. 170 fokosra melegítjük az olajat, egy kanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat és aranybarnára sütjük. Célszerű szaggatás előtt a kanalat az olajba mártani, így a tészta könnyedén lejön majd a kanálról, nem ragad rá.
A pörköltet a megsült fánkokkal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 3,5 óra
Ha tetszett a vörösboros szarvaspörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!