Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

A raguhoz

Hozzávaló kipipálva
200 g kenyérszalonna
Hozzávaló kipipálva
4 - 5 fej hagyma (kb. 800 g)
Hozzávaló kipipálva
5 gerezd fokhagyma
Hozzávaló kipipálva
2 db paradicsom (kb. 300 g)
Hozzávaló kipipálva
2 db paprika (kb. 250 g)
Hozzávaló kipipálva
1 ½ kg sertéslapocka
Hozzávaló kipipálva
2 ek darált édes paprika
Hozzávaló kipipálva
2 ek paprikakrém
Hozzávaló kipipálva
1 ek pirospaprika
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt bors
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt fűszerkömény
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
2 ek majoranna
Hozzávaló kipipálva
2 ek liszt
Hozzávaló kipipálva
300 g tejföl

A vajas galuskához

Hozzávaló kipipálva
360 g liszt
Hozzávaló kipipálva
210 g vaj
Hozzávaló kipipálva
5 db tojás
Hozzávaló kipipálva

A tálaláshoz

Hozzávaló kipipálva
1 csokor friss petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Zsolti-féle csikós tokány

Melyik az az étel, ami nem pörkölt, de majdnem? Kint a szabadban, bográcsban, de akár bent, a tűzhelyen is elkészíthető, és szinte egészen biztos, hogy mindenki mind a 10 ujját megnyalja utána. Ez a csikós tokány!
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

8
főre
+

A raguhoz

Hozzávaló kipipálva
200 g kenyérszalonna
Hozzávaló kipipálva
4 - 5 fej hagyma (kb. 800 g)
Hozzávaló kipipálva
5 gerezd fokhagyma
Hozzávaló kipipálva
2 db paradicsom (kb. 300 g)
Hozzávaló kipipálva
2 db paprika (kb. 250 g)
Hozzávaló kipipálva
1 ½ kg sertéslapocka
Hozzávaló kipipálva
2 ek darált édes paprika
Hozzávaló kipipálva
2 ek paprikakrém
Hozzávaló kipipálva
1 ek pirospaprika
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt bors
Hozzávaló kipipálva
1 tk őrölt fűszerkömény
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
2 ek majoranna
Hozzávaló kipipálva
2 ek liszt
Hozzávaló kipipálva
300 g tejföl

A vajas galuskához

Hozzávaló kipipálva
360 g liszt
Hozzávaló kipipálva
210 g vaj
Hozzávaló kipipálva
5 db tojás
Hozzávaló kipipálva

A tálaláshoz

Hozzávaló kipipálva
1 csokor friss petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A csikós tokány elkészítéséhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, majd kisütjük a zsírját. Kivesszük a bográcsból, és beletesszük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd 3-4 percig pirítjuk a szalonnazsíron. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát is, és további 2-3 perc pirítás után felöntjük kb. 200 ml vízzel.

Amíg fő az alap, csíkokra vágjuk a húst. Ha a bográcsban lévő víz elpárolgott, hozzáadjuk a húst az alaphoz, és 2-3 percig pirítjuk. Visszatesszük a szalonna bőrét is a bográcsba, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha felforrt, belekanalazzuk a bográcsba a darált paprikát és a paprikakrémet is, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, a köményt, és megsózzuk. Addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, ez nekünk kb. 2 órát vett igénybe, de akár 3 óra is lehet, közben pótoljuk a vizet.

Míg fő a ragu, a galuskához egy tálba tesszük a lisztet, a vajat és a tojásokat, megsózzuk, majd jól összekeverjük. Bő, enyhén sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a kiszaggatott nokedliket, majd átmossuk.

Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a majorannát, majd behabarjuk az ételt. A habaráshoz egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük. 1-2 evőkanálnyi szaftot merünk a habaráshoz, és ezzel is elkeverjük, majd lassan a raguhoz csorgatjuk. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatunk is.

Tálalás

Tányérba szedjük a galuskát, mellé kanalazzuk a ragut, és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, illetve a pirított szalonnával is.

Csikós tokány
Csikós tokány

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: kb. 140 perc
Összesen: 150 perc

Ha tetszett a csikós tokány receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?