Hozzávalók
A krémhez
- 3 db tojás
- 150 g cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 500 g mascarpone
A kalácsréteghez
- 300 - 400 g maradék kalács
- 6 - 700 ml kávé
- 3 - 4 ek amaretto
Az epres püréhez
- 500 g eper (friss)
- 2 tk porcukor
- pár csepp citromlé
- 4 - 5 levél friss bazsalikom
A tetejére
- 4 ek holland kakaópor
- pár szem eper
Epres-bazsalikomos kalácstiramisu
Hozzávalók
A krémhez
- 3 db tojás
- 150 g cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 500 g mascarpone
A kalácsréteghez
- 300 - 400 g maradék kalács
- 6 - 700 ml kávé
- 3 - 4 ek amaretto
Az epres püréhez
- 500 g eper (friss)
- 2 tk porcukor
- pár csepp citromlé
- 4 - 5 levél friss bazsalikom
A tetejére
- 4 ek holland kakaópor
- pár szem eper
A kalácsokat babapiskóta alakúra vágjuk, 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A felkockázott epret egy gyorsforralóba tesszük a cukorral és a citromlével, 7-8 percig rotyogtatjuk, majd beletépkedjük a bazsalikomot, és ugyanannyi ideig hagyjuk rotyogni még. Átpasszírozzuk, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojást összekeverjük a cukorral és a vaníliával, és egy tálban, vízgőz felett felmelegítjük. Ezután addig habosítjuk, amíg ki nem hűl. Külön tálban a mascarponét is kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojásos keveréket.
Ezután rétegezzük: a kávéban elkeverjük az amarettót, belemártjuk a kalácsokat, és lerakjuk az első réteget. Jöhet a krém fele, az eperpüré fele, majd a maradék kávéba mártott kalács, a maradék eper, végül pedig a krém. Hűtőbe tesszük minimum másfél órára. Kakaóporral megszórva, eperrel díszítve tálaljuk.