Hozzávalók
- 300 ml langyos tej
- 1 tk cukor
- 25 g élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 15 g vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 70 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A mázhoz
- 100 g barna cukor
- 50 g vaj
- 30 ml tej
- 1 csipet fahéj
A díszítéshez
- kicsi csokitojások
Húsvéti fánk
Hozzávalók
- 300 ml langyos tej
- 1 tk cukor
- 25 g élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 15 g vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 70 g olvasztott vaj
- bő olaj a sütéshez
A mázhoz
- 100 g barna cukor
- 50 g vaj
- 30 ml tej
- 1 csipet fahéj
A díszítéshez
- kicsi csokitojások
A húsvéti fánknak először a tésztáját dagasztjuk be, ehhez langyos tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és a vaníliás cukorral, beleütjük a tojássárgájákat, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor összeállt, beledagasztjuk az olvasztott vajat is és 10 perc alatt simára dolgozzuk. Letakarva 45-50 percig meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A tésztát kissé átgyúrjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 6 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Egy pici szaggatóval kb. 1 cm-es lyukat szúrunk a közepükön, és letakarva 20-25 percig kelesztjük a korongokat. Egy lábasban közepes lángon olajat hevítünk kb 160 fokig és oldalanként pár perc alatt megsütjük a fánkokat, és papírtörlőre szedjük őket.
A mázhoz mindent összeolvasztunk egy edényben, 1-2 percig kevergetve forraljuk, végül a kisült fánkok egyik felét belemártjuk a fűszeres mázba, csokitojásokkal díszítjük őket, és egy rácson hagyjuk kihűlni.
- A tészta összeállítása és kelesztés: 70 perc
- Szaggatás és pihentetés: 30-40 perc
- Sütés: 15-20 perc
- Összesen: 115-130 perc
Ha tetszett a húsvéti fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több fánk az év minden napjára:
Cukormentes túrófánk
Házi vaníliakrémmel töltött fánk
Sütőben sült banános fánk