Hozzávalók
- 2 csomag bolti leveles tészta (2 x 270 g-os kiszerelés)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 220 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 2 tk keményítő
- 6 szelet gépsonka
- 250 g trappista sajt
- 1 csokor petrezselyem
- ½ fej lila hagyma
- 1 db tojás
Hozzávalók
- 2 csomag bolti leveles tészta (2 x 270 g-os kiszerelés)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 220 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 2 tk keményítő
- 6 szelet gépsonka
- 250 g trappista sajt
- 1 csokor petrezselyem
- ½ fej lila hagyma
- 1 db tojás
A sonkás-sajtos lepény elkészítéséhez az egyik leveles tésztát kihajtogatjuk és megszórjuk a zsemlemorzsával. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a sót és a keményítőt, majd megkenjük vele a zsemlemorzsáa tésztát úgy, hogy a szélektől 1 centit kihagyunk. Ráhelyezzük a gépsonkát, megszórjuk 200 g reszelt sajttal, majd a finomra vágott petrezselyemmel és lila hagymával is. Ezután ráhelyezzük a másik tésztát is.
Lekenjük enyhén felvert tojással, a tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, egy hegyes eszközzel (pl. hústűvel) megszurkáljuk a tészta tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, majd egy nagyobb deszkát helyezünk a tepsire és egy határozott mozdulattal kiborítjuk a lepényt a tepsire úgy, hogy az alja kerüljön most felülre. Visszacsúsztatjuk a tepsibe és szintén 200 fokon további 8-10 percig sütjük. Ha letelt a sütési idő, kivesszük a sütőből és visszafordítjuk, hogy a sajtos fele legyen ismét felfelé, így tálaljuk.
- Elkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: 25 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!