Hozzávalók
A tésztához:
- 240 g liszt (BL55)
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 1 csipet porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 mk só
- 30 g olvasztott vaj
A sajtkrémhez:
- 80 g vaj
- 2 púpos ek liszt
- 250 ml tej
- 3 csipet só
- 150 g reszelt sajt
- 2-3 tk bazsalikomos pesto
- 1 kis csokor bazsalikom
Hozzávalók
A tésztához:
- 240 g liszt (bl55)
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 1 csipet porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 mk só
- 30 g olvasztott vaj
A sajtkrémhez:
- 80 g vaj
- 2 púpos ek liszt
- 250 ml tej
- 3 csipet só
- 150 g reszelt sajt
- 2-3 tk bazsalikomos pesto
- 1 kis csokor bazsalikom
A fánk tésztájához az élesztőt a porcukorral együtt a meleg tejbe morzsoljuk és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. Az élesztős tejet egy tálba öntjük és a liszttel, tojássárgájával és sóval elkezdjük összeállítani. Mikor gyúrható tésztát kapunk, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1-,5 cm vastagságúra és 5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat szúrunk ki a tésztából és letakarva 20 percig kelesztjük. Forró olajban (180 fokos) mindkét oldalukat pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük őket és papírtörlőre rakjuk.
A sajtkrémhez a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, kicsit kevergetjük, majd szintén folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és addig főzzük, amíg besűrűsödik (pár perc). Sózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a pestót és az apróra vágott bazsalikomot. Megvárjuk amíg kihűl a krém, nyomózsákba töltjük, a fánkok szélein kis lyukat vágunk és megtöltjük őket a krémmel.