Hozzávalók
A tésztához
- 225 g sütőtök
- 300 ml tej
- 1 ek cukor
- 12 g élesztő
- 580 g liszt
- 12 g só
- 2 tk gél állagú fekete ételfesték
- 1 ek étolaj + a kelesztéshez
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 ml tejföl
- 120 g reszelt sajt
- ½ fej lila hagyma
- 1 marék friss petrezselyem
- 100 g fekete fokhagymás majonéz
Hozzávalók
A tésztához
- 225 g sütőtök
- 300 ml tej
- 1 ek cukor
- 12 g élesztő
- 580 g liszt
- 12 g só
- 2 tk gél állagú fekete ételfesték
- 1 ek étolaj + a kelesztéshez
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 ml tejföl
- 120 g reszelt sajt
- ½ fej lila hagyma
- 1 marék friss petrezselyem
- 100 g fekete fokhagymás majonéz
A sütőtökös lángos elkészítéséhez a sütőtököt meghámozzuk, apróra felvágjuk és bő vízben puhára főzzük. Amíg a sütőtök fő, egy kisebb lábasban langyosra felmelegítjük a tejet, majd félrehúzzuk. Hozzádobunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni, amíg megpuhul a sütőtök.
A dagasztógép keverőtáljába szórjuk a lisztet és a sót. Mikor megfőtt a sütőtök, leszűrjük és burgonyanyomóval áttörjük. A pépesített sütőtököt a felfuttatott cukros-élesztős tejjel a keverőtálba öntjük a liszthez, és elindítjuk a dagasztógépet. (Ezt a folyamatot természetesen kézzel is el lehet végezni.)
Ahogy a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a fekete ételfestéket és az olajat, és hagyjuk, hogy a gép ezt is beledolgozza a tésztánkba. Mikor egy kissé ragacsos, de egynemű tésztát kaptunk, leállítjuk a gépet és egy belisztezett deszkára kiszedjük a fekete lángosunk alapját. Kevés liszttel átgyúrjuk, majd egy kiolajozott tálba helyezzük, lefedjük konyharuhával és hagyjuk kelni minimum 1 órát.
Egy mélyebb serpenyőben bő olajat forrósítunk, majd a megkelt fekete tésztánkat 6-felé vágjuk, olajos kézzel kiformázzuk a lángosokat és mehetnek a forró olajba. A lángosok 1,5-2 percet töltenek el az olajban, félidőnél megfordítva, hogy mindkét oldaluk szép fekete színt kapjon. 😀
A sütőtökös lángos tálalása
A kész lángosokat papírtörlővel bélelt tálba rakjuk, hogy lecsöpögjön az olaj róluk, majd indulhat a tálalás. Bedörzsöljük a fokhagymagerezdekkel a lángos felületét, megküldjük tejföllel, reszelt sajttal, apróra vágott lila hagymával és finomra vágott petrezselyemmel, majd végül mehet rá extraként egy jó adagnyi fekete majonéz, hogy igazán extrém legyen a lángosunk.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Kelesztés: min. 60 perc
Ha tetszett a sütőtökös fekete lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!