Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 ½ dl langyos tej
- 1 ek tejföl
- csipet só
A töltelékekhez
- 240 ml forró tej
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 dl rum
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
- 2 ek kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja
A mandulás töltelékhez
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg porcukor
- 2 ek kandírozott narancs vagy 1 narancs reszelt héja
A kenéshez
- 1 db tojásfehérje
- 2 db tojássárgája
Bejgli nélkül nincs karácsony
Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 db tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 ½ dl langyos tej
- 1 ek tejföl
- csipet só
A töltelékekhez
- 240 ml forró tej
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 dl rum
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
- 2 ek kandírozott citrom vagy 1 citrom reszelt héja
A mandulás töltelékhez
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg porcukor
- 2 ek kandírozott narancs vagy 1 narancs reszelt héja
A kenéshez
- 1 db tojásfehérje
- 2 db tojássárgája
A hagyományos bejgli tésztája így készül: a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb. 15 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk vagy robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Amikor a tészta összeállt, kézzel is átgyúrjuk. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt három egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: a mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a mákkal, a dióval és a mandulával külön-külön, és mindegyik töltelékhez hozzákeverjük az ízesítőket is – a kandírozott gyümölcsöket, fűszereket. A töltelékekhez egyenként kb. 80 ml forró tejet adunk, hogy összeálljon a massza, de ne legyen folyós.
A pihentetés után a tésztából 3 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként.
Az első tésztát megkenjük a töltelékkel egészen a tészta széléig, kivéve a hosszabbik végén egy vékony csíkot, ahol majd ráhatjuk a tekercsre a tésztát. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék két bejglit is.
A bejglik tetejét megkenjük először kissé felvert tojásfehérjével, hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a tojássárgájával is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a hagyományos bejgli receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a receptek is érdekelhetnek: