Hozzávalók
A tepsiben sült zöldségekhez és húshoz
- 100 g zellergumó
- 120 g sárgarépa
- 120 g sütőtök
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj
- só, bors
- 3 ág kakukkfű
- 2 db csirkecomb
- 80 ml alaplé
A gremolatához
- 2 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- ½ db citrom
- 2 ek olívaolaj
A narancsos mázhoz
- 2 db narancs leve
- 1 rúd fahéj
- 1 ek méz
A polentához
- 160 g kukoricadara
- 350 ml tej
- 250 ml alaplé
- só
- 80 g parmezán
- 80 g vaj
Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával
Hozzávalók
A tepsiben sült zöldségekhez és húshoz
- 100 g zellergumó
- 120 g sárgarépa
- 120 g sütőtök
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj
- só, bors
- 3 ág kakukkfű
- 2 db csirkecomb
- 80 ml alaplé
A gremolatához
- 2 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- ½ db citrom
- 2 ek olívaolaj
A narancsos mázhoz
- 2 db narancs leve
- 1 rúd fahéj
- 1 ek méz
A polentához
- 160 g kukoricadara
- 350 ml tej
- 250 ml alaplé
- só
- 80 g parmezán
- 80 g vaj
A narancsos-fahéjas csirkecomb elkészítéséhez a zellert közepes méretű, rusztikus darabokra vágjuk, a répát 90 fokban elforgatva “kihegyezzük”, a sütőtököt is felkockázzuk hasonló méretűre, a hagymát gerezdekre vágjuk, a fokhagymát megroppantjuk, majd az egészet egy sütőtálba tesszük. Meglocsoljuk 3 ek olajjal, átkeverjük, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a kakukkfüvet.
A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségek tetejére tesszük. Meglocsoljuk 1 ek olajjal, áláöntjük az alaplevet, lefedjük alufóliával, és 160 fokos sütőben 60 percig pároljuk.
A gremolatához felaprítjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, meglocsoljuk citrommal, belereszeljük a héját, öntünk rá egy kevés olívaolajat, és az egészet összekeverjük.
A narancsos mázhoz kifacsarjuk a narancsok levét, és elkezdjük forralni. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet, és közepesen erős lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a máz be nem sűrűsödik.
A polentához egy lábasba tesszük a kukoricadarát, felöntjük a tejjel és az alaplével, sózzuk, és folyamatosan kevergetve, forrástól számítva kb. 3 percig főzzük. Ha megpuhult a kukoricadara, belereszeljük a parmezánt, és elkeverjük benne a vajat, utólag még beállíthatjuk a kívánt állagot némi folyadék hozzáadásával.
A húsról levesszük a fóliát, megkenjük a narancsos mázzal, majd feltesszük a hőfokot 200 fokra, és további 15-20 perc alatt megpirítjuk. Végül tányérra szedjük a polentát, mellé rakjuk a zöldségeket, a húst, végül rákanalazzuk a gremolatát.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 80 perc
Összesen: 90 perc
Ha tetszett a narancsos-fahéjas csirkecomb receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több ünnepi narancsos fogás:
Így süss ünnepi fahéjas-narancsos kalácsot!
Narancsos kacsás pirított tészta
Grillezett saláta narancsos csirkével