Vega
Hozzávalók
A töltelékhez és a töltéshez
- 100 g csiperkegomba
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csomag babalapú morzsolt húshelyettesítő (200 g-os kiszerelés / csomag)
- frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 3 tk pirospaprika
- 1 ½ tk füstölt pirospaprika
- só
- 2 tk szójaszósz
- 250 g előfőzött rizs (250 g = kb. 85 g nyersen)
- 2 db tojás
- 10 - 12 db tölteni való savanyúkáposzta-levél
A káposztás alaphoz
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 2 ek olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paradicsompüré
- só, bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 ½ ek pirospaprika
- 1 kg savanyú káposzta
- 200 ml víz
A habaráshoz
- 2 ek tejföl
- 1 tk keményítő
- 100 ml víz
A tálaláshoz
- tejföl ízlés szerint
- 1 csipet pirospaprika
Hozzávalók
A töltelékhez és a töltéshez
- 100 g csiperkegomba
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csomag babalapú morzsolt húshelyettesítő (200 g-os kiszerelés / csomag)
- frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 3 tk pirospaprika
- 1 ½ tk füstölt pirospaprika
- só
- 2 tk szójaszósz
- 250 g előfőzött rizs (250 g = kb. 85 g nyersen)
- 2 db tojás
- 10 - 12 db tölteni való savanyúkáposzta-levél
A káposztás alaphoz
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 2 ek olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paradicsompüré
- só, bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 ½ ek pirospaprika
- 1 kg savanyú káposzta
- 200 ml víz
A habaráshoz
- 2 ek tejföl
- 1 tk keményítő
- 100 ml víz
A tálaláshoz
- tejföl ízlés szerint
- 1 csipet pirospaprika
A vega töltött káposzta elkészítéséhez először a gombát kis (1-1,5 cm-es) kockákra vágjuk, és egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk. Amikor szép színt kapott, ráöntjük az olajat, és rászórjuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát is, és tovább pirítjuk.
Rátesszük a húshelyettesítőt, ízesítjük borssal, köménnyel, sima és füstölt pirospaprikával, sóval, meglocsoljuk szójaszósszal, kicsit lepirítjuk, és ezzel kész is a töltelék alapja. Az előfőzött rizst is hozzáadjuk, összekeverjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, mehet bele a tojás, összekeverjük, és készen is állunk a töltögetésre.
A káposztás alaphoz a finomra vágott hagymát közepesen erős lángon, egy lábasban, az olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a szeletelt fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd rákanalazzuk a paradicsompürét, és ezzel aranybarnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és pirospaprikával, összeforgatjuk, és rádobjuk a vágott savanyú káposztát. Ezt egyébként kóstoljuk meg előtte, ha savanyúnak találjuk, érdemes egyszer átmosni. Alaposan összeforgatjuk a hagymás alappal, ráöntjük a vizet, és közepes lángon pároljuk, amíg betöltjük a töltött káposztákat.
A vega töltött káposzta befejezése
A tölteni való levelek torzsa részét vékonyra vágjuk, és a töltelékből egy fasírt méretű adagot kicsit hosszúkásra formázva az aljára teszünk. Feltekerjük, majd a kilógó részeket betömködjük. Amikor az összeset betöltöttük, a káposztás alap felét kivesszük, és a lábasban maradt káposztára halmozzuk a töltött káposztákat. Befedjük a kiszedett káposztával, felöntjük annyi vízzel, hogy a töltött káposztákat majdnem ellepje, és lefedve, kis lángon 1 óráig főzzük.
Ezután a töltött káposztákat kiszedjük, az alapot pedig behabarjuk a vízzel és keményítővel kikevert tejföllel. Az alapból szedünk a tányérra, erre mehet a töltött káposzta, megküldjük egy kis tejföllel, és megszórjuk egy kis pirospaprikával.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Ha tetszett a vega töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több remek húsmentes recept:
Zé-féle vegán bolognai spagetti