5+1 tipp, hogy ne legyen nyűg a bevásárlás

Hirdetés

5+1 tipp, hogy ne legyen nyűg a bevásárlás

Hirdetés
„Anya, vegyél nekem csokit!”, „Szomjas vagyok, innivalót akarok!”, „Csak ezt az autót vedd meg!”, „Haza akarok menni!” – Vásároltál már gyerekkel, vagy láttál családot az üzletben? Akkor a fenti mondatok és a szülők idegessége biztosan nem ismeretlen számodra sem. Tudjuk, hogy nem olyan könnyű elintézni a bevásárlást, ha a kicsit is vinned kell. Nézzük, hogyan könnyíthetnénk meg a dolgod!
Hirdetés

Nyilván az egyik legegyszerűbb megoldás az lenne, ha bevásárlás esetén egyedül indulnál útnak, ám ez nem mindig megoldható.

1. Fontos az időzítés

Amennyiben magaddal kell vinni a gyereket, érdemes fontolóra venni a megfelelő időpontot: péntek délután és szombat délelőtt biztosan tömve lesznek az üzletek. Ha teheted, akkor válassz inkább egy nyugodtabb, hétköznapi délelőttöt. Amennyiben csecsemővel vagy úton, ügyelj arra, hogy ne legyen éhes a baba, hiszen akkor amúgy is nyűgösebb. Vásárlás előtt etesd meg a picit! Játszóterezés vagy séta után is beugorhattok a boltba, hátha a fáradtságtól elalszik majd a baba.

2. Csak egy dolgot

Nagyobb gyerekkel indulás előtt mindig beszéld meg, hogy mit veszel neki. Egy dolgot választhat: ez lehet édesség, gyümölcs, joghurt vagy túrókrém, de akár kifli, pogácsa vagy apró játék. A lényeg, hogy mindig tudja, azt kapja, amit korábban választott. 

3. Nem játszótér

Ne engedd, hogy a gyerek bújócskázzon a polcok mellett, megfogdossa az árut, futkosson a sorok között! Magyarázd el neki, hogy ha összetör valamit, azt bizony ki kell fizetni. (Ha van zsebpénze, akkor természetesen abból kell állnia a kárt.)

Lefoglalhatod a kicsit, ha feladatot adsz neki. Kérd meg például, hogy segítsen bepakolni a bevásárlókocsiba, válassza ki ő az árukat, válogassa ki a gyümölcsöt, sőt a szalagra is felrámolhatja a termékeket. Így hasznosnak érzi majd magát, és nagy eséllyel nem fog hisztizni. A kívánt, kiválasztott holmit mindig a vásárlás végén tegyétek a kosárba, és ne engedd, hogy a boltban megegye, kibontsa azt!  

Forrás: giphy.com

4. Türelem

Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére rátör a lurkóra a hisztiroham. Ilyenkor ne tegyél meg olyat, amit egyébként ellenzel, csak azért, mert félsz attól, hogy a többiek megszólnak. Akinek van gyereke, az pontosan átérzi a helyzetedet! Akinek meg nincs, annak fogalma sincs arról, hogy min mentek keresztül… Ne hagyd magad zsarolni a sírással, legyél határozott és következetes!

5. Tartsd magad a listához

A legtöbb gyerek szívesen megvenne több dolgot is: ne engedd neki! Próbáljatok meg nem eltérni a bevásárlólistától. (A nagyobb gyerek akár a lista megírásában is segíthet, így még könnyebb tartani magatokat hozzá.) Csak indokolt esetben tegyetek kivételt, és vegyetek meg olyan holmit, ami nincs a cetlin.

+1. Mire költse a zsebpénzt?

Adsz zsebpénzt a gyereknek? Időnként engedd meg neki, hogy azt vegyen a saját pénzén, amit akar. Persze itt sem árt, ha előre megbeszélitek, mire akarja költeni a pénzét. Meg kell tanulnia, hogy ha valami nagyobb dologra vágyik (például telefon, bicaj), akkor bizony le kell mondania a nasiról. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?