Az első szülinapi torta – kaphatnak belőle a babák?

Hirdetés

Az első szülinapi torta – kaphatnak belőle a babák?

Hirdetés
Az első szülinap mérföldkő a baba és a család életében is. A torta is az, az egyik leggyakrabban fotózott pillanat, amikor a gyerkőc és a torta egymásra találnak.
Mégis sok anyának meggyűlik a baja az első tortával, és kérdések tömkelege merülhet fel: „Mit süssek?... Rendeljek?... Nem baj, ha cukros?... A felnőtteknek is ízleni fog, ha én készítem el?” stb.
Hirdetés

A legfontosabb, hogy nyugi, a babának ez a nap amúgy is fárasztó, megerőltető, ha „buli van”, a szülinapi torta ebből a szempontból részletkérdés. Ha a következőket szem előtt tartod, mindenki számára szép emlék marad az első szülinapi tortázás

Ne a szülinapján vezess be számára újdonságokat!

Ida tartoznak az addig nem kínált allergének, pl. földimogyoró, mandula- marcipán, kakaópor, stb. Ha szeretnél ilyen összetevőket kínálni a nagy napon, legyen előtte 1-2 „főpróba” hétköznapi napon, délelőtt, legalább 1 héttel a szülinapi parti előtt. 

A szülinapi torta biztonságos állagból és formákból álljon!

A baba számára nem biztonságos a kemény vagy nyúlós állag, valamint a kerek vagy érmeforma. A cukorkák, akár a szórócukrok, pillecukor, nyalóka, keménycukor, gumicukor mindenképpen kerülendő. Ezek cukik, szépek, de sajnos könnyen félrenyelhetőek 3-4 éves kor alatt. Ezek helyett biztonságosak a gyümidíszek (akár sütikiszúróval formázva) vagy a nyomózsákos díszítés valamilyen fincsi krémmel. 

Keressünk édes, de nem cukros receptet!

Az aktuális ajánlások szerint 2 éves kor alatt nem ajánlott a cukrot tartalmazó ételek kínálása, de véleményem szerint azért néha belefér, ha a nagyi piskótatekercsét a kicsi is élvezi. A tortánál viszont rá tudunk készülni, hogy olyan receptet válasszunk, amely hozzáadott, sima cukrot vagy édesítőszereket nem tartalmaz. Utóbbiak nem javasoltak egyébként sem rendszeresen. Édesíthetünk pl. banánnal, almaszósszal, beáztatott, majd lepürésített datolyával. Ezek is édesek, de ezen kívül rostot, vitaminokat és tápanyagokat adunk a tortához. A baba amúgy eredendően szereti az édes ízeket, édes az anyatej és a legtöbb tápszer is. Az édes íz nem kevésbé egészséges, mint bármely másik íz, és a legjobb, hogy ezt elérhetjük egyszerű cukrok hozzáadása nélkül is. 

Használjunk egészséges hozzávalókat (is)!

Szerintem nem ez az egyetlen alkalom, hogy extra tápanyagdús csodát kínáljunk a babának (18 éves korára 32.000 étkezésen lesz túl és 18 tortán ☺). Ennek ellenére jó, ha a finomság tartalmaz szuper tápanyagokat, például joghurtot, tojást, ricottát, túrót, gyümölcsöket. A kakaópor székrekedést okozhat, de kicsi mennyiségben ekkor már használható. Ha megy a tortába egy kis érett banán, a székrekedést nagy eséllyel máris kiküszöböltük. 

Nem kötelezőek az alternatív, egészségesebbnek tűnő alapanyagok!

A legújabb ajánlások szerint 1 éves korra elvileg már szinte minden összetevő be van vezetve a babának, a tejfehérje, a tojás, a búza, a gyümölcsök, akár a magvak is. Nincs szükség egészséges, nem allergiás baba számára növényi italokra vagy cukorpótlókra, extrém lisztekre, hiszen ezeket nem a piciknek gyártják, és szakmai tanács nélkül árthatunk is velük, lehet ez hasfájás, masszív székrekedés vagy komolyabb emésztőrendszeri, idegrendszeri tünetek. A kókuszvirágcukor is cukor, a méz is cukor, az agavészirup vagy a rizsszirup is csupán cukor kémiailag, apróbb eltérésekkel. Nincs feltétlenül szüksége rájuk egy egészséges gyermeknek, főleg nem ezen a napon. 

Készülj fel lelkileg

Ne ess kétségbe, ha a földön landol az egész torta 3 másodpercen belül, vagy ha a baba nem akarja megkóstolni sem, esetleg nem ízlik neki. Olyan baba is van, aki a túl szép tortát nem akarja „elrontani”, így nem akar/mer hozzányúlni. Van, aki sír, mert megijed a cuki tortától. 

Fókuszálj inkább az élményre, ne a tortára!

A torta legyen egyszerű, ilyen például a SMASH CAKE!, amely a baba saját tortája. Ezt ő fedezheti fel kézzel-lábbal, önállóan. Tök egyszerű, finom, és számára biztonságos rajta minden. 

SMASH CAKE!
SMASH CAKE!

Túl vagytok az első éven, most kicsit felgyorsulnak majd az események. Észre sem veszed, és már jön az ovis beszoktatás. Ez az ünnep inkább az élményeké legyen, ne fárasztd túl a babát, és magadat se! A sok vendég, a hangos zene, a megváltozott napirend összezavarhatja a babát, próbálj előre gondolkodni, és bababarát összejövetelt szervezni. De az is teljesen oké, ha csak szűk körben ünnepeltek.

Az ételek fontos szerepet játszanak a kultúránkban, a tortát a szülinaphoz kapcsoljuk, és ezt fogja a gyermek is tenni. Ne legyen a torta stresszforrás! Az is szuper szerintem, ha a nagyi süti, megkérve őt, hogy cukor helyett a fentiekkel édesítsen, díszítsen. 

Az első szülinap jelentős esemény az egész család számára. Élvezd ki, és felejtsd el a tortaparát!

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?