A nagy kérdés: ne adjunk zsebpénzt a gyereknek?

Hirdetés

A nagy kérdés: ne adjunk zsebpénzt a gyereknek?

Hirdetés
Szeretnéd, hogy gyermeked jól bánjon a pénzzel? Tanítsd meg neki! Hogyan? Megkeresheted a padláson a Gazdálkodj okosan! című régi társasjátékot, vagy adhatsz neki zsebpénzt is.
Hirdetés

Érdemes már gyerekkorban megismerkedni a pénz, a spórolás világával, ehhez pedig az egyik legjobb módszer, ha bizonyos rendszerességgel zsebpénzt adsz a gyereknek. Persze nem mindegy, hogy milyen feltételeket, szabályokat állítasz fel.

A felnőttek igen eltérő nézeteket vallanak arról, hogy egy gyereknek szüksége van-e zsebpénzre vagy sem. Kérdezd csak meg a barátnőidet és a nagymamákat! Az ismerősök egyik fele hevesen tiltakozni fog – szerintük felesleges, badarság, és ezzel csak elrontod a gyereket. Ezzel szemben a pártoló tábor tagjai bizton állítják majd, hogy csak ezzel a módszerrel tanulják meg a gyerekek, mit jelent a pénz. A döntést persze sok minden befolyásolja: a család anyagi helyzete vagy épp a gyerek környezete. Ha ugyanis az osztálytársak, barátok egyedül, a saját pénzükből vásárolhatnak játékot, ruhát, akkor a te gyereked is igényelni fogja ezt, sőt zokon fogja venni, hogy ő ezt nem teheti meg, esetleg dedósnak tartod.

Spórolni tudni kell

Miért adj a gyereknek zsebpénzt? Mert így valóban könnyebben megtanulhatja, hogyan bánjon vele. Megtapasztalhatja továbbá, hogyan kell döntést hozni. Ha van pénze, hamar jön a dilemma: mit csináljak? Költsem el édességre, apróságra, vagy gyűjtsek valamire?

Egy biztos, 3-5 éves gyereknek nem sok értelme van pénzt adni, hiszen ő még nem tudja, melyik bankjegy mennyit ér. Ha például a nagyitól kapott két darab kétezrest beváltod, mondjuk, egy ötezres bankjegyre, ne csodálkozz, ha az óvodásod mindenkinek azt mondja majd, hogy anya elvette a pénzem, vagy kevesebbet adott vissza.   

Iskolás korban aztán, amikor a suliban elkezd ismerkedni a számok világával, akkor már van értelme a zsebpénznek. De soha ne az otthoni takarítást, autómosást, segítséget honoráld egy bizonyos összeggel! Nem jó, ha érdekből segít. Az sem hasznos, ha a jó jegyekért kapott pénz motiválja a tanulásban, így az ötösért se járjon bankó. Helytelen továbbá az is, ha a zsebpénz megvonásával akarod engedelmességre rávenni.

zsebpénz

Akkor mégis hogyan fogj hozzá?

Ahogy már írtuk, a kisiskolás a zsebpénz segítségével ismeri meg a pénz értékét. Később pedig megtanulhatja, mit jelent választani, illetve rá kell jönnie arra is, hogy a döntéseinek következményei vannak. Amikor nincs elég pénze arra, hogy minden vágyát teljesítse, akkor el kell döntenie, mi a fontosabb. Hacsak nem valami eget rengető hülyeséget csinál, akkor ne szólj bele a választásába!

Attól ne félj, hogy értelmetlen holmikat vásárol majd. Bármennyit magyarázhatsz neki, a kamaszt nem hatja majd meg a papolásod, ő inkább a saját kárán fog tanulni.

zsebpénz

Mikor és mennyi zsebpénzt adjunk?

Először hetente adj neki egészen kis összeget, így rájön, hogyan ossza be rövid távon a pénzt. Az sem baj, ha olyan kicsi összeget kap, amiért semmit nem tud venni. Az a cél ugyanis, hogy ne költse el rögtön, hanem inkább gyűjtögesse.

Beszélgetni persze lehet, sőt kell is vele, hogy mire vágyik; mennyi ideig kell spórolnia, mire meg tudja venni azt a bizonyos cuccot; és persze tanácsot is adhatsz neki, hogy mire érdemes áldoznia. Előbb-utóbb a gyerek is rájön, hogy céljai eléréséért meg kell küzdenie, és hamarabb megérti, hogy a te pénztárcád sem feneketlen.

Mennyi az annyi?

Tízéves korig a heti zsebpénz a legjobb, ám idősebb korban inkább a havi apanázs a célravezető. És mégis mekkora összeggel számolj? Ez sok mindentől függ. Nyilván a családi kasszának fontos szerepe van ebben. Befolyásolhatja továbbá, hogy mit kell fedeznie a gyereknek a zsebpénzéből: minden havi kiadását, pl. bérlet, osztálypénz stb. neki kell fizetnie? Ebben az esetben nyilván ne csak a kiadásokra elég pénzt kapjon, hiszen akkor a saját vágyaira már nem futja. Esetleg minden kötelezőt te fizetsz neki, és a zsebpénzt csak a hobbira, szórakozásra szánod? Ebben az esetben pedig ügyelj rá, hogy – ha meg is teheted – ne ess túlzásba.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Még több érdekes cikk:

Evésproblémák koragyermekkorban – miért nem eszik a kisgyerek?
Nehezen megy a tanulás? Ezekkel a kajákkal könnyebben veszitek az akadályokat!
Ezt pakold az iskolai uzsonnás dobozba!

Képek: Freepik, Giphy

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?