Evésproblémák koragyermekkorban – miért nem eszik a kisgyerek?

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Evésproblémák koragyermekkorban – miért nem eszik a kisgyerek?

Hirdetés
A koragyermekkori evésproblémák a tipikusan fejlődő gyerkőcök 25%-ánál, a nem tipikusan fejlődőknél akár 80%-ban is jelen lehetnek. Éppen ezért hiba elintézni ezt annyival, hogy „finnyás” a gyermek, hiszen az esetek egy részében életre szóló ételelutasítás is kialakulhat ebből.
Hirdetés

Mi evészavar, és mi nem?

Különféle kifejezések és kritériumok vannak az egészséges, válogatós evőtől az evészavarig, egyfajta spektrumként tekinthetünk erre.

A hazai ajánlás szerint: „Evészavar: a tágabb értelemben vett evésmagatartás (étrend, testsúlyhoz való hozzáállás, testsúlyszabályozó viselkedés) zavarával járó tünetegyüttes. A zavar elég súlyos ahhoz, hogy funkcióromlást okozzon a testi és/vagy a lelki egészségben, a társas viselkedésben, a személy jóllétében.” (Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a gyermek- és serdülőkori evészavarok ellátásáról)

Nem minden evésprobléma evészavar tehát, viszont létezik rengeteg evéssel összefüggő probléma, legyen az a normál válogatós fázis, a gyarapodási képtelenség, az orvosi problémák miatti evésgondok, a neofóbia, az ARFID (ennek a valódi evészavarnak már pici korban is látható jelei vannak), a diszfágia, a rumináció, stb. 

A normál válogatós fázis rengeteg gyereknél megfigyelhető 2-3 éves kor körül. Az új ételektől való félelem, kombinálva a függetlenedéssel és a fokozódó ízérzékeléssel, mind összeadódnak ebben az időszakban. Ezek a gyerekek bármilyen beavatkozás nélkül is jól vannak, elmúlik ez az időszak, ha a szülő jól reagál. A válogatós gyerkőcök annak ellenére, hogy bizonyos ételeket néha elutasítanak (egyszer igen, egyszer nem), fenn tudják tartani a tápanyagellátottságukat. A stressz azonban jelen lehet a szülőknél, ez viszont krónikussá teheti ezt a fázist. 

Mitől alakulhatnak ki gyermekkori evésproblémák?

Rengeteg okuk lehet, de általában több tényező együttállását látjuk, ezek: 

 • túlzott anyai aggódás vagy nem megfelelő reagálás, segítség hiánya a szakemberektől,
 • az anya és az apa nem ért egyet a táplálásban, valamelyikük kényszert/zsarolást, akár erőszakkal megtömést alkalmaz a gyermeknél (ez a bölcsiben/oviban is előfordulhat),
 • a darabos ételek bevezetésének késleltetése/elmaradása,
 • szenzoros feldolgozási nehézségek,
 • orvosi indokok, illetve korábbi rossz, traumatikus, fájdalmas emlékek az evéssel/nyeléssel kapcsolatban (pl. gyakori öklendezés, hányás, szondatáplálás, légzési problémák, emésztőrendszeri gondok, reflux, allergiák, szívproblémék, intubáció, NICU, craniofaciális rendellenességek, Down-szindróma, veleszületett fejlődési zavarok, szájpadhasadék, ajak eltérések, stb.),
 • növekedési problémák,
 • viselkedészavarok,
 • autizmus spektrumzavar, stb.

Mikor kell segítséget kérni a nem jól evő gyermeknél?

Az alábbiak közül bármelyiknél:

 • 1,5-2 éves kor alatt általában van konkrét oka a gyermek evéssel kapcsolatos problémájának, amely ilyenkor még nem a normál válogatós időszakba esik. Mindenképp kérjünk segítséget, ha a gyermek ebben az időszakban problémásan eszik. Ekkor lehet akár regulációs zavar is, amely szülő-csecsemő kapcsolati elcsúszás miatti reakció a babától, például az evés elutasításában megnyilvánulva.
 • rendszeres öklendezés,
 • „furcsa” a szülőnek a gyermek evése: nyelés, harapás, állkapocsmozgás, rágásprobléma (orális diszfunkciók),
 • 10-20 ételt fogad el a gyermek összesen,
 • 1 vagy több ételcsoport konstans visszautasítása (pl. pürék, darabos ételek, húsok, zöldségek, piros ételek, stb.),
 • a gyermek evés előtt/közben furcsán viselkedik: stresszes, szorong, sír, elkerül, öklendezik, köhög, fullad vagy hányás jelentkezik,
 • ha ez mindennapos problémát okoz akár a szülőnek, akár a gyermeknek,
 • ha a súly- és hossznövekedésre is hatással van,
 • ha nem eszik a gyermek, és korábban a szopással is probléma volt (pl. szájüregi eltérések),
 • ha a gyermek nem tud áttérni a darabos étkezésre,
 • ha folyamatosan kiköpi az ételt,
 • ha sokszor a szájában tartogatja az ételt,
 • ha bizonyos textúrákat kerül,
 • ha környezetének ez problémát okoz (pl. soha nem eszik az oviban),
 • ha a folyadék kicsorog a szájából, túlzottan nyálzik a fogzási időszakon kívül is,
 • ha a gyermek menekül az evési helyzet elől,
 • ha csak figyelemeltereléssel eszik/etethető,
 • ha nem tud önállóan enni 1 éves kora után sem.

Miért fontos azonosítani, és kezelni az evésproblémákat?

Gyermekkorban a növekedés rohamos, és ha egy gyermek valamiért nem jut elég tápanyaghoz, vagy visszautasít ételeket, annak akár visszafordíthatatlan következményei lehetnek: alultápláltság, növekedés tartós károsodása, káros pszichoszociális fejlődés, korlátozott lehetőségek a társadalmi életre, szorongás, kognitív fejlődési rendellenesség, viselkedési problémák, stb. Sajnos nem mindegyik zavar nőhető ki, szakmai segítség nélkül súlyossá válhat a helyzet, egyre szűkülhet az elfogadott ételek köre. 

evésproblémák
Fotó: Freepik

Hogyan zajlik az evésproblémák kezelése?

Ha evészavarról beszélünk, akkor a pszichiátriai vizsgálat elengedhetetlen. Ehhez gyermekpszichiáter szükséges, ha nem elérhető, akkor háziorvos, gyermekgyógyász és pszichológus közreműködésével valósulhat meg.

Az összes evéssel kapcsolatos zavarnál csapatmunkában dolgozunk. Attól függnek ennek tagjai, hogy a gyermek milyen nehézségekkel küzd. A legfontosabb a csapatban maga a gyermek és a család. Ezt támogatja a szakembercsoport, legyen az pszichológus, gyermekgyógyász, gyógypedagógus, nyelésterapeuta, dietetikus, gyermek-gasztroenterológus, helyzettől függően. 

A gyerekeknél részletesen átnézzük az anamnézist, egészen a fogantatástól kezdve, az orvosi leleteket, ha kell, vizsgálatokat kérünk, megnézzük a gyermek tápláltsági állapotát, megnézzük, hogy a családban hogyan történik az étkezés. Hogyan élnek, milyenek a szokások, rutinok, milyen szabályok vannak. Evésvizsgálat alatt a gyermeket is figyeljük, hogyan eszik, hogyan ül, viselkedik, stb. 

Nagyon sokszor látom, hogy triviális dolgok okozzák a gondot: nem jól ül a gyermek, vagy nem mernek a szülők neki darabos ételt adni, így nincs vele gyakorlata, vagy be van öltöztetve nagykabátba, alig ér az ételhez, nem hagyják önállóan enni, rossz kanalat használ, stb. 

A család motivációját is nézzük, vajon miért pont most fordulnak segítséghez, mit várnak. Sokszor sajnos azt, hogy „megjavítsuk a gyereket”, de nem ez történik, mi a környezetet változtatjuk meg, hogy az evés élvezetes (és kihívásoktól mentes) legyen. 

A családban és az oviban/bölcsiben leszögezzük, hogy

 • a gyermeknek nem kell semmit megkóstolnia, megnyalnia, ha nem akar,
 • nem erőszakoskodunk, zsarolunk, büntetünk étellel,
 • a gyermeknek nem kell megennie mindent, ami a tányérján van,
 • sokat játsszanak, a gyermekek szerezzenek élményeket az ételekkel kapcsolatban a tányéron kívül is,
 • nem hagyjuk éhezni a gyermeket, ha nem kéri, amit kínálunk neki, biztosítunk neki olyan ételt, amit szeret, 
 • az evés a napi rutin része, nem pedig egész nap csipegetünk.

A kezelés vagy terápia hosszú is lehet, problémától függően. Játszunk a kicsikkel, és megtanítjuk nekik, hogy a ketchup nem harap, hanem jó móka vele festeni az ujjacskáikkal. A kíváncsiság, a játék így segít a gyerekek szorongását csökkenteni, és át tudnak lépni a félelmeiken. 

Összegezve: Egy jól fejlődő, 3 éves kisgyermek, ha néha nem kéri a zöldborsót, az nem gond. Ha már nem tudja megenni a zöldborsót, sír tőle, esetleg fél, és azért, mert zöld, sosem eszi meg, vagy mivel zöldség, sosem eszi meg, az már probléma. A súlyfejlődési zavar nem mindig kórjelző, hiszen rengeteg szelektív evő gyermek a magas szénhidráttartalmú ételeket szereti (pl. keksz, chips, süti, kenyér), így nem lesz feltétlen sovány. Ha úgy érezzük, gond van, kérjünk segítséget!

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Források:

EMMI szakmai irányelv – evészavar

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?