Hozzávalók
A leveshez
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (100 g/szál)
- ½ db zeller (400 g/db)
- 1 db karalábé (200 g/db)
- 2 db krumpli (100 g/db)
- só
- 2 l víz
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g zöldborsó
A fásgaluskához
- 200 g darált csirkemell
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
- 1 ek zsemlemorzsa
A nudlihoz
- 5 db krumpli (100 g/db)
- 250 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 tk porcukor
A morzsához
- 120 g zsemlemorzsa
- 100 g kristálycukor
- 1 ek sertészsír
A tálaláshoz
- 200 g baracklekvár
Hozzávalók
A leveshez
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (100 g/szál)
- ½ db zeller (400 g/db)
- 1 db karalábé (200 g/db)
- 2 db krumpli (100 g/db)
- só
- 2 l víz
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g zöldborsó
A fásgaluskához
- 200 g darált csirkemell
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
- 1 ek zsemlemorzsa
A nudlihoz
- 5 db krumpli (100 g/db)
- 250 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 tk porcukor
A morzsához
- 120 g zsemlemorzsa
- 100 g kristálycukor
- 1 ek sertészsír
A tálaláshoz
- 200 g baracklekvár
Ezt a kombinációt imádni fogják a kicsik! De ez az a gyerekmenü, amire a felnőttek közül is sokan boldogan rárepülnek majd. 🙂
Tavaszi zöldségleves fásgaluskával
Közepesen erős hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a zsíron a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd felöntjük kb. 150 ml vízzel és addig főzzük, amíg el nem párolog, és ismét sülni nem kezd a hagyma. Ezt még kétszer megismételjük.
Hozzáadjuk a megtisztított és kis darabokra felvágott sárga- és fehérrépát, a zellert és a karalábét, és közepesen erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Én ehhez a mennyiséghez kb. 2 liter vizet használtam, de ez a kívánt sűrűségtől függően minimálisan eltérhet. Amikor felforrt, sózzuk és beletesszük a petrezselymet.
A galuskához egy tálban összekeverjük a húst a vízbe áztatott, majd erősen kinyomkodott és finomra vágott zsemlével, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. Egy deszkáról beleszaggatjuk a galuskát a levesbe, beledobjuk a krumplit is, és közepes hőfokon kb. 25 percig főzzük, majd beletesszük a zöldborsót, és további 5 perc alatt készre főzzük.
Morzsás nudli baracklekvárral
A nudlihoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kicsit kigőzölögni, és egy krumplinyomó segítségével egy deszkára törjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a sót és a porcukrot, és az egészet összedolgozzuk. Kis kukacokat formázunk a tésztából, majd kb. 1 cm-es dasrabokra vágjuk és nudlivá sodorjuk őket. Bő, lobogó vízben kb. 2 perc alatt készre főzzük őket, majd leszűrjük.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben, közepesen erős hőfokon kb. 4 perc alatt megpirítjuk (fontos, hogy forgassuk, nehogy megégjen), majd hozzáadjuk a cukrot, azzal is átkeverjük, végül a zsírral tesszük szaftossá. Ha elolvadt a zsír, beleforgatjuk a morzsás keverékbe a nudlikat.
Végül jöhet a tálalás: tányérba kanalazzuk a levest, utána pedig a nudlit, amit baracklekvárral tálalunk.
- Elkészítési idő: 70 perc
Ha tetszett a Zsolti-féle gyerekmenü receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!