Hozzávalók
- 1 szál sárgarépa (kb. 100 g)
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- ½ szál szárzeller
- 200 ml zöldségalaplé
- 80 g vörös lencse
- 1 ek olívaolaj
- 100 ml passata
- ízlés szerint só
- 30 g ricotta
- 1 ek reszelt parmezán
- 150 g masnitészta
Hozzávalók
- 1 szál sárgarépa (kb. 100 g)
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- ½ szál szárzeller
- 200 ml zöldségalaplé
- 80 g vörös lencse
- 1 ek olívaolaj
- 100 ml passata
- ízlés szerint só
- 30 g ricotta
- 1 ek reszelt parmezán
- 150 g masnitészta
A szerencsetészta ragujához zöldségeket apró kockákra vágjuk, a zöldségalaplevet előkészítjük (ha fagyasztott volt, felforraljuk). A lencsét jól átmossuk, és lecsepegtetjük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a hagymát, a zellert és a sárgarépát 5-6 perc alatt megpirítjuk rajta. Ha kész, hozzáöntjük a lencsét is, és 5 percig ezzel is pirítjuk.
Felöntjük az alaplével, és fedő alatt kb. 10 percig alacsony lángon főzzük. Ezután hozzáöntjük a passatát, sóval ízesítjük, és kis lángon további 15-20 percig főzzük. Ha elfő a lé, nyugodtan pótoljuk még alaplével, hogy jó szaftos maradjon végig.
Amikor puhák a zöldségek, botmixerrel lezúzzuk egy kicsit (amennyire szeretnénk, lehet krémes vagy darabosabb). Végül a pürébe keverjük a ricottát és a parmezán sajtot.
Közben a tetszés szerinti száraztésztát kifőzzük. A főtt tésztával tálaljuk a ragut, a tetejére friss parmezánt, esetleg ha a gyermek szereti, friss petrezselyemzöldet szórunk.
- Előkészítési idő: 5 perc
- Főzési idő: 40 perc
- Összesen: 45 perc
A lencse nagyon egészséges a gyerekek számára is. Én a vörös lencsét szoktam ajánlani, hiszen nem kell beáztatni, nem puffaszt annyira, és nagyon jól fűszerezhető. Gyorsan elkészül vele minden finomság, most épp egy ragu, hús helyett a vörös lencse a főszereplő. A sajtok és a lencse miatt ez a fogás nagyon jó fehérje- és rostforrás!
TIPP: Ha dupla adagot készítesz a szószból, lasagne is működik vele: ezzel a lencsés raguval rétegezd a tésztát, plusz sajttal, esetleg pici besamellel.
Kisbabáknak a fusilli tésztát ajánlom, hiszen jól magában tartja a szószt. Ebben az esetben kicsi szósz kerüljön a teljesen puha tésztára, keverjük át, és mivel ekkor még kézzel esznek a babák, 4-5 darab legyen csak előtte a lapos tányéron. Ha megette, jöhet a következő adag, de fontos, hogy a gyerek a tésztához hozzá tudjon nyúlni minden irányból, és ne egy halomból kelljen kihalásznia a falatot. ☺
Ajánlott életkor:
Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a szerencsetészta receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!