Hozzávalók
A gratin burgonyához
- 300 g tisztított burgonya
- 50 g vaj
- 200 ml tejszín
- só, bors
- 0.25 db reszelt szerecsendió
- 100 g trappista sajt
- 20 g parmezán sajt
A lilahagyma-lekvárhoz
- 2 fej lila hagyma
- 25 g vaj
- 3 ek olaj
- 80 g barna cukor
- 100 ml vörösbor
- 50 ml balzsamecet
- 1 db chili
- 1 kis csokor kakukkfű
- só, bors
A póréhagymamártáshoz
- 1 szál póréhagyma
- 2 ek olaj
- 50 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 250 ml tejszín
- só, bors
A vöröshagymasteakhez
- ½ fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- só, bors
A ropogós hagymakarikához
- ½ fej vöröshagyma
- 1 ek liszt
- 150 ml olaj
- só
Hozzávalók
A gratin burgonyához
- 300 g tisztított burgonya
- 50 g vaj
- 200 ml tejszín
- só, bors
- 0.25 db reszelt szerecsendió
- 100 g trappista sajt
- 20 g parmezán sajt
A lilahagyma-lekvárhoz
- 2 fej lila hagyma
- 25 g vaj
- 3 ek olaj
- 80 g barna cukor
- 100 ml vörösbor
- 50 ml balzsamecet
- 1 db chili
- 1 kis csokor kakukkfű
- só, bors
A póréhagymamártáshoz
- 1 szál póréhagyma
- 2 ek olaj
- 50 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 250 ml tejszín
- só, bors
A vöröshagymasteakhez
- ½ fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- só, bors
A ropogós hagymakarikához
- ½ fej vöröshagyma
- 1 ek liszt
- 150 ml olaj
- só
Gratin burgonya:
A burgonyát egy mandolin segítségével 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és közepes lángon, néha megkeverve majdnem készre főzzük, majd hozzákeverjük a reszelt trappista sajtot. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin magas falú tálalógyűrűbe halmozzuk a sajtos, tejszínes burgonyát és a tetejére reszelt parmezánt szórunk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül a tetején.
Lilahagyma-lekvár:
A lilahagyma-lekvárhoz vékonyra vágjuk a lila hagymát, majd vaj és olaj keverékén, közepes lángon puhára pároljuk, utána pedig nagy lángon rá is piríthatunk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a vörösbort, a balzsamecetet és az apróra vágott chilit. Kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük és szirupos állagúra főzzük. Ha elkészült, a kakukkfűágakat kiszedjük belőle.
Mártás:
A mártáshoz a vékonyra szeletelt póréhagymát alaposan lepirítjuk egy serpenyőben az olaj és a vaj keverékén. Ha a hagyma jól megpirult, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, megkeverjük, felöntjük tejszínnel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Vöröshagymasteak:
A vöröshagymasteakhez kb. 2 centis szeleteket vágunk a hagymából, serpenyőben nagy lángon, egy kevés olajon szinte feketére pirítjuk mindkét oldalát, közben sózzuk, borsozzuk.
Ropogós hagymakarika:
Ezután pedig a ropogós hagymakarikákhoz a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, szétszedjük gyűrűire és lisztbe forgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük, végül megsózzuk.
Egy tányér közepére helyezzük a vöröshagymasteaket, arra ültetjük a gratin burgonyát, ráteszünk 1 kanál lilahagyma-lekvárt, a kis tornyunk köré öntjük a mártást, és a lekvárra tesszük a ropogós hagymát.
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!