Hozzávalók
- 600 g cékla
- 600 g burgonya
- 200 g vaj
- só, bors
- 100 ml habtejszín
- 1 db tojás
- 1 csokor kapor
- 2 ek ecetes torma
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- 2 szál kapor
Cékla gratin
Hozzávalók
- 600 g cékla
- 600 g burgonya
- 200 g vaj
- só, bors
- 100 ml habtejszín
- 1 db tojás
- 1 csokor kapor
- 2 ek ecetes torma
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- 2 szál kapor
A céklát és a burgonyát megpucoljuk, majd zöldséggyaluval 1-2 mm-es szeletekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Felolvasztjuk a vajat, és a céklás-burgonyás szeletekhez adjuk. Hozzákeverjük a sót, borsot, a tejszínt, a tojást, a finomra vágott kaprot, az ecetes tormát és a keményítőt is.
A sütőforma aljába sütőpapírt vágunk, és elkezdjük rétegezni a szeleteket úgy, hogy félig fedjék egymást, majd kissé megnyomkodjuk, hogy minél kevesebb levegő legyen a rétegek között. Illetve arra is érdemes ügyelni, hogy a vajas keverékből is jusson a rétegek közé.
A tetejére is vágunk egy sütőpapírt, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 1 órára. Az utolsó 10 percben le is vehetjük a sütőpapírt, hogy egy kis pirított felületet kapjon a rakottas. Sütés után egy másik tepsivel kissé lepréseljük, és hagyjuk 30 percet pihenni. Ezek után már ki is fordíthatjuk a formából és szeletelhetjük a cékla gratint. Friss kaporral díszítve tálaljuk.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Sütési idő: kb. 1 óra
- Pihentetési idő: 30 perc
Ha tetszett a cékla gratin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!