Hozzávalók
- 300 g répa (4 szál)
- 300 g karalábé (1 nagyobb db)
- 150 g karfiol
- 60 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 300 g zöldborsó (fagyasztott)
- só, őrölt fehér bors
- 1 púpozott tk cukor
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
- 2 púpozott ek liszt
Hozzávalók
- 300 g répa (4 szál)
- 300 g karalábé (1 nagyobb db)
- 150 g karfiol
- 60 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 300 g zöldborsó (fagyasztott)
- só, őrölt fehér bors
- 1 púpozott tk cukor
- 400 ml tej
- 200 ml tejszín
- 2 púpozott ek liszt
A klasszikus finomfőzelék hozzávalói közül a répát és karalábét meghámozzuk, majd felkockázzuk, a karfiolt kisebb rózsákra szedjük. A vajon párolni kezdjük a répát és a petrezselyem vágott szárát. A répából kioldódó karotin majd szép színt fog adni a főzeléknek. Pár perc múlva mehet rá a karalábé.
A karfiolra annyi vizet öntünk, hogy egy kicsit ellepje, sózzuk, hagyjuk felforrni, és félrehúzzuk.
A párolódó zöldségekhez hozzáadjuk az előzőleg már kiengedett zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, majd felöntjük a karfiol főzőlevével, és annyi vízzel, hogy ellepje. Így pároljuk addig, amíg minden zöldség megpuhul. Utána mehet bele a karfiol is, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Ha újra felforrt, lisztből és kevés vízből kikevert habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.
Ha tetszett a klasszikus finomfőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a főzelékreceptek is érdekelhetnek:
Lajos-féle klasszikus spenótfőzelék