Hozzávalók
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 60 g vaj
- 800 - 900 g fagyasztott paraj (vagy 1200 g friss)
- só, bors
- 1 csapott tk őrölt fehér bors
- 600 ml tej
- 200 ml tejszín
- 4 púpozott ek liszt
a feltéthez
- 4 db tojás
Hozzávalók
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 60 g vaj
- 800 - 900 g fagyasztott paraj (vagy 1200 g friss)
- só, bors
- 1 csapott tk őrölt fehér bors
- 600 ml tej
- 200 ml tejszín
- 4 púpozott ek liszt
a feltéthez
- 4 db tojás
Fagyasztott spenótból:
A zúzott fokhagymát megpirítjuk a forró olajon, majd hozzáadjuk a vajat. Erre rátesszük a kiolvasztott parajt, sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük egy csapott teáskanál fehér borssal, majd a végén kóstoljuk, ha kell, még rakhatunk bele. Kb. 5 percig pároljuk, majd felöntjük 200 ml vízzel, és 5 percig forraljuk. Ha netán fagyasztott szálas parajt szereztetek be, és nem olyan krémes, ti viszont krémes parajfőzeléket szeretnétek, most van itt az ideje, hogy egy botmixerrel pépesítsétek.
A főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Mikor újra forr, a lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk.
A feltéthez tojásonként egy evőkanál olajon tükörtojást vagy fordított tojást sütünk hozzá.
Friss spenótból:
Ha friss parajból készítenénk, nagyon ügyeljetek az alapos, bő vizes mosásra, hogy ne maradjanak benne homokszemek. A parajt ezután a vajas-fokhagymás alapra tesszük, és folyadék pótlása nélkül addig pároljuk, míg teljesen, szinte a tizedére összeesik.
Ennek még így is magas a víztartalma, így a 200 ml víz hozzáadása turmixolás előtt nem szükséges, tejet, és tejszínt adunk hozzá, majd lehet pépesíteni. A továbbiakban ugyanígy járunk el, mint a fagyasztott verziónál.
Ha tetszett a Lajos-féle klasszikus spenótfőzelék receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!