Hozzávalók
A leveshez
- 100 g füstölt szalonna
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 3 fej hagyma
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- ½ tk durvára őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 ek pirospaprika
- 500 g marhalapocka vagy -comb
- 300 g tarkabab
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- ½ db zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- só
- 1 db tojás
Hozzávalók
A leveshez
- 100 g füstölt szalonna
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 3 fej hagyma
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- ½ tk durvára őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 ek pirospaprika
- 500 g marhalapocka vagy -comb
- 300 g tarkabab
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- ½ db zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- só
- 1 db tojás
A szalonnát 0,5 cm-es kockára vágjuk, és egy lábasban, erős lángon kipirítjuk a zsírját. Ha már ropogós, elkezdjük megpirítani benne a félbevágott paradicsomot és zöldpaprikát. Ha a paradicsom kezd összeesni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a finomra vágott hagymát is.
Jól összepirítjuk, majd megszórjuk a köménnyel, a borssal, és sóval, majd kevés, kb. 50 ml vizet öntünk alá, és ha újra felforr, megszórjuk a pirospaprikával. Ha kioldódott a paprika színe, felöntjük 200 ml vízzel, és magas fokozaton forraljuk.
Hozzáadjuk a kb. 3 cm-es kockákra vágott húst, majd folyamatos vízpótlással, közepes fokozaton főzzük. Ha a hús már majdnem jó, puha, hozzáadjuk az előző nap beáztatott babot és a 2 cm-esre darabolt zöldségeket, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és így főzzük készre.
A hús várható főzési ideje kb. 2 óra, a bab pedig fajtától függően 35-45 perc. Ennek figyelembevételével hangoljuk össze, hogy mindkét fontos összetevő egy időben készüljön el. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább a hús főjön szét egy kicsit, mint a bab.
Csipetke elkészítése:
Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztbe kevés sót szórunk, és a tojással összegyúrjuk. Rövid pihentetés után a lelapított széleket lisztbe mártva lecsipkedjük, és az ujjbegyünket összedörzsölve kicsit összenyomjuk, majd egy deszkára vagy tányérra gyűjtjük. A csipetke főzési ideje kb. 5 perc, együtt főzzük a gulyással a legvégén.
Tipp: Ha bolti csipetkére esik a választás, inkább külön főzzük, és ellenőrizzük a javasolt főzési időt.
A kész gulyást megszórjuk vágott petrezselyemmel, és már falhatjuk is tejföllel és friss kenyérrel tálalva.
Elkészítési idő: kb. 150 perc
Ha tetszett a babgulyás házi csipetkével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!