Hozzávalók
- 1 fej hagyma (kb. 300 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa (kb. 80 g/szál)
- 3 szál fehérrépa (kb 50 g/szál)
- 2 ek olaj
- 400 g csiperkegomba
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- 2 db babérlevél
- 2 l víz vagy zöldségalaplé
- 400 g zöldborsó
- 1 ek keményítő
- 100 ml tejszín
- ½ db citrom leve
- ½ citrom reszelt héja
- 1 kis csokor petrezselyem
Hozzávalók
- 1 fej hagyma (kb. 300 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa (kb. 80 g/szál)
- 3 szál fehérrépa (kb 50 g/szál)
- 2 ek olaj
- 400 g csiperkegomba
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- 2 db babérlevél
- 2 l víz vagy zöldségalaplé
- 400 g zöldborsó
- 1 ek keményítő
- 100 ml tejszín
- ½ db citrom leve
- ½ citrom reszelt héja
- 1 kis csokor petrezselyem
A gombás, citromos zöldborsóleves elkészítéséhez a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárga- és fehérrépát pedig kisebb kockákra. Az olajat egy közepes méretű lábasba öntjük, és közepes lángon üvegesre pirítjuk benne a kétféle hagymát, majd mehetnek rá a répák, amiket szintén még kb. 5-6 percig pirítunk. Közben félbevágjuk, majd felszeleteljük a gombákat, és ezeket is a répákhoz adjuk. Pár perc pirítás után mehet rá só, bors, pirospaprika, babérlevél, majd a 2 liter víz vagy zöldségalaplé. Pár perc főzés után hozzáadjuk a zöldborsót is.
Nagyjából 15 percig főzzük a levesünket, ennyi idő alatt meg kell puhulnia a zöldségeknek.
Ezután egy kis tálkában elkeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd egy merőkanál forró levessel felmelegítjük, és így keverjük a leveshez, hogy ne csapódjon ki a tejszín. Megvárjuk, amíg újra felforr, végül a citromlével és a reszelt citromhéjjal ízesítjük, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet is, majd tálaljuk.
Ha tetszett a gombás-citromos zöldborsóleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!