Hirdetés

Nyírségi gombócleves csirkével

Hozzávalók

4 - 6
főre
+

A gombóchoz

250 g krumpli
2 ek olvasztott vaj
só, bors
5 ek liszt
2 ek búzadara

A leveshez

250 g csiperkegomba
3 ek olaj
300 g csirkemell
só, bors
1 fej hagyma (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
0.25 fej zellergumó
1.8 l zöldségalaplé
150 g fagyasztott zöldborsó
150 ml habtejszín
½ db citrom leve és héja
1 csokor friss petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Nyírségi gombócleves csirkével

Tudjuk, az eredeti nem csirkével készül, de van, aki ezt a verziót is szereti, ráadásul így alacsonyabb lesz a zsírtartalma is. Ha esetleg dupla adagot csináltok, a gombócot érdemes külön megfőzni, így ha másnapra is marad, nem fog átázni a levesben.
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
főre
+

A gombóchoz

250 g krumpli
2 ek olvasztott vaj
só, bors
5 ek liszt
2 ek búzadara

A leveshez

250 g csiperkegomba
3 ek olaj
300 g csirkemell
só, bors
1 fej hagyma (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
0.25 fej zellergumó
1.8 l zöldségalaplé
150 g fagyasztott zöldborsó
150 ml habtejszín
½ db citrom leve és héja
1 csokor friss petrezselyem
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A krumplit megmossuk, mikróban maximális fokozaton, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, leszedjük a héját, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Abban az edényben, amiben a levest főzzük, szárazon, magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 mm vastagra vágott gombát. Kiszedjük, kitöröljük az edényt, majd ebben dolgozunk tovább.

Az olajon megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságúra vágott csirkemellet, amit sózunk, borsozunk. Beledobjuk a kis kockákra vágott hagymákat, és üvegesre pároljuk a hússal. Ezután mehet bele a 2-3 cm-es darabokra vágott répa, fehérrépa, zellergumó, majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. 

Addig befejezzük a krumpligombócot: a kihűlt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, alaposan összegyúrjuk, és a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle.

Ha félig megfőttek a zöldségek, mehetnek bele a gombócok, a borsó és a gomba. Addig főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a leves tetejére. Ekkor sűrűn kavargatva beleöntjük a tejszínt, végül citromlével és citromhéjjal, majd apróra vágott petrezselyemmel fejezzük be.

Nyírségi gombócleves csirkével
Nyírségi gombócleves csirkével

Ha tetszett a nyírségi gombócleves csirkével receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Lilla klasszikusai:

Nyíregyházi gyrostál

Hortobágyi húsos palacsinta

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?