Hozzávalók
A szejtánhoz
- 500 g finomliszt
- 300 ml víz
Az alapléhez
- 1 l zöldségalaplé
- 1 tk fokhagymapor
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt fehér bors
- 1 tk Worcester szósz
- 2 ek szójaszósz
A laksapasztához
- 2 ek étolaj
- 8 fej salottahagyma (30 g/fej)
- 8 gerezd fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 2 db citromnád
- 2 db thai chili
- 3 db szárított chili
- ½ csokor koriander
- ½ tk őrölt kurkuma
- 1 ek sótlan kesudió
- 1 tk méz
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek víz
A laksa leveshez
- 1 l zöldségalaplé
- 1 konzerv kókusztej (400 ml-es kiszerelés)
- só
- 1 db pak choi
- 300 g udon tészta
- 2 db tojás
- 1 db lime
A tálaláshoz
- 1 csokor koriander
- 1 db lime
- 1 db thai chili
Házi szejtán maláj laksa levessel
Hozzávalók
A szejtánhoz
- 500 g finomliszt
- 300 ml víz
Az alapléhez
- 1 l zöldségalaplé
- 1 tk fokhagymapor
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt fehér bors
- 1 tk Worcester szósz
- 2 ek szójaszósz
A laksapasztához
- 2 ek étolaj
- 8 fej salottahagyma (30 g/fej)
- 8 gerezd fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 2 db citromnád
- 2 db thai chili
- 3 db szárított chili
- ½ csokor koriander
- ½ tk őrölt kurkuma
- 1 ek sótlan kesudió
- 1 tk méz
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek víz
A laksa leveshez
- 1 l zöldségalaplé
- 1 konzerv kókusztej (400 ml-es kiszerelés)
- só
- 1 db pak choi
- 300 g udon tészta
- 2 db tojás
- 1 db lime
A tálaláshoz
- 1 csokor koriander
- 1 db lime
- 1 db thai chili
A szejtánhoz a vizet és a lisztet összegyúrjuk, és 5-10 percig dagasztjuk. Egy nagy tálba tesszük a tésztát, majd hideg csapvizet engedünk rá, és 1 órán át pihentetjük. Következő lépésként kimossuk a keményítőt a tésztából: alaposan átgyúrjuk a víz alatt, és közben cseréljük a tálban lévő vizet. Addig ismételgetjük ezt a folyamatot, amíg a víz már nem lesz tejfehér. Szűrőben hagyjuk pihenni a szejtánunkat 10 percig, addig elkészítjük az alaplevünket.
Egy lábasba öntjük a zöldségalaplevet, mehet hozzá a fokhagymapor, a füstölt fűszerpaprika, a fehér bors, a szójaszósz, a Worcester szósz, majd elkeverjük, és összeforraljuk.
Visszatérünk a szejtánhoz: kilapítjuk egy vágódeszkán, 2 hosszabb bevágást ejtünk rajta, és mint egy kalácsot, összefonjuk, majd kötünk rá még 1-2 csomót. A szejtánunk készen áll a főzésre, mehet is az alaplébe, amiben közepes lángon 1 órán át főzzük. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, majd egy üvegtálba helyezzük az alaplével együtt, és minimum egy órán át pihentetjük, de a legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.
A laksapasztához egy kevés olajon lepirítjuk a durvára vágott salottahagymát, fokhagymát és gyömbért, majd egy késes aprítóba tesszük. Hozzádobjuk az összes többi hozzávalót, és masszává zúzzuk. Egy lábasban odapörkölünk a frissen készült laksapasztánknak, amíg kissé karamellizálódni nem kezd. Ezután felöntjük zöldségalaplével és kókusztejjel, és megsózzuk.
Pár percig főzzük, majd mehet hozzá a felkockázott szejtán és a leveleire szedett pak choi. Belerakjuk az udon tésztát is, és készre főzzük a levesben. A tojásokat enyhén sós vízben 6,5 percig főzzük.
A levest lime-lével ízesítjük, majd tányérba szedjük, a tetejére rakunk egy kis csokor koriandert, pár karika chilit, egy cikk lime-ot és egy fél megtisztított lágytojást.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetés: kb 2 óra
Ha tetszett a házi szejtán maláj laksa levessel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!