Hozzávalók
A leveshez
- 3 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 db fehérrépa (100 g/szál)
- 500 g gomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 - 3 ek étolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ½ ek fűszerpaprika
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 3 l zöldségalaplé
- 1 ek finomliszt
- 250 ml tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
A krumpligombóchoz
- 400 g burgonya
- só, bors
- 1 db tojás
- 100 g finomliszt
Tejfölös gombaleves krumpligombóccal
Hozzávalók
A leveshez
- 3 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 db fehérrépa (100 g/szál)
- 500 g gomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 - 3 ek étolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ½ ek fűszerpaprika
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 3 l zöldségalaplé
- 1 ek finomliszt
- 250 ml tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
A krumpligombóchoz
- 400 g burgonya
- só, bors
- 1 db tojás
- 100 g finomliszt
A tejfölös gombaleves első lépéseként a répát és a fehérrépát megpucoljuk, karikákra vágjuk. A gombákat megmossuk, félbevágjuk, majd felcikkezzük. A vöröshagymát apróra vágjuk és lepirítjuk az olajon. Ha lepirult, mehet hozzá a reszelt fokhagyma is, és tovább pirítjuk. Beledobjuk a répát és a fehérrépát, majd magas lángon alaposan pirítjuk. Hozzádobjuk a gombákat is, és tovább pirítjuk, amíg a gombák összeesnek. Ekkor félrehúzzuk a lángról, mehet hozzá a só, bors, fűszerpaprika és a paprikakrém. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és mehet vissza a lángra közepes fokozaton.
Amíg a levesünk rotyog, elkészítjük a krumpligombócokat: a burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd hideg vízzel átmossuk, és hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Amikor kihűlt, összetörjük krumplinyomóval, hozzádobjuk a tojást, a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Egy kissé ragacsos masszát kell kapnunk. Egy lábasban vizet forralunk. Nedves kézzel gombócokat formázunk a krumplis masszából. A lobogó, sós vízben addig főzzük őket, amíg a víz tetejére emelkednek. Kiszedjük őket egy tálkába.
A levesből két merőkanálnyit kiszedünk, hozzáadjuk a lisztet és a tejfölt. Habverővel csomómentesre keverjük, és lassan, folyamatos kevergetés mellett visszaadagoljuk a levesünkbe. Ezután mehetnek bele a krumpligombócok és a finomra aprított petrezselyem is. 2-3 perc alatt összerottyantjuk, és el is készült a nagyon gazdag gombalevesünk.
- Elkészítési idő: 50 perc
Ha tetszett a tejfölös gombaleves krumpligombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!