Hirdetés

Kolbászos bableves héveknédlivel

Hozzávalók

4
főre
+

A héveknédlihez

Hozzávaló kipipálva
300 ml tej
Hozzávaló kipipálva
50 g élesztő
Hozzávaló kipipálva
1 tk cukor
Hozzávaló kipipálva
550 g liszt
Hozzávaló kipipálva
2 ½ tk só
Hozzávaló kipipálva
1 db tojás
Hozzávaló kipipálva
2 ek zsír

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
6 ek olvasztott zsír
Hozzávaló kipipálva
kb. 2 evőkanál gríz

A kolbászos bableveshez

Hozzávaló kipipálva
50 g zsírszalonna
Hozzávaló kipipálva
2 fej hagyma
Hozzávaló kipipálva
2 - 3 gerezd fokhagyma
Hozzávaló kipipálva
250 g szárazbab (tarka, fejtett)
Hozzávaló kipipálva
1 ek pritaminpaprika
Hozzávaló kipipálva
3 szál zellerzöld
Hozzávaló kipipálva
2 - 3 szál répa
Hozzávaló kipipálva
2 szál fehérrépa
Hozzávaló kipipálva
0.25 db zeller
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
2 csapott ek pirospaprika
Hozzávaló kipipálva
220 g füstölt kolbász
Hozzávaló kipipálva
olaj
Hozzávaló kipipálva
1 ½ ek liszt

A tálaláshoz

Hozzávaló kipipálva
1 csokor petrezselyem
Hozzávaló kipipálva
tejföl
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Kolbászos bableves héveknédlivel

Apai nagyanyám rengetegszer főzte ezt a szuper ételt. Bármikor készítem, mindig ő jut eszembe róla. A bableves kiváló kísérője ez a héveknédli, ami egy sós kalácsszerű kenyérféle. És higgyétek el, ez után a leves után egy könnyű kis desszertet fogtok csak kívánni, mert olyan laktató.
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A héveknédlihez

Hozzávaló kipipálva
300 ml tej
Hozzávaló kipipálva
50 g élesztő
Hozzávaló kipipálva
1 tk cukor
Hozzávaló kipipálva
550 g liszt
Hozzávaló kipipálva
2 ½ tk só
Hozzávaló kipipálva
1 db tojás
Hozzávaló kipipálva
2 ek zsír

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
6 ek olvasztott zsír
Hozzávaló kipipálva
kb. 2 evőkanál gríz

A kolbászos bableveshez

Hozzávaló kipipálva
50 g zsírszalonna
Hozzávaló kipipálva
2 fej hagyma
Hozzávaló kipipálva
2 - 3 gerezd fokhagyma
Hozzávaló kipipálva
250 g szárazbab (tarka, fejtett)
Hozzávaló kipipálva
1 ek pritaminpaprika
Hozzávaló kipipálva
3 szál zellerzöld
Hozzávaló kipipálva
2 - 3 szál répa
Hozzávaló kipipálva
2 szál fehérrépa
Hozzávaló kipipálva
0.25 db zeller
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
2 csapott ek pirospaprika
Hozzávaló kipipálva
220 g füstölt kolbász
Hozzávaló kipipálva
olaj
Hozzávaló kipipálva
1 ½ ek liszt

A tálaláshoz

Hozzávaló kipipálva
1 csokor petrezselyem
Hozzávaló kipipálva
tejföl
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A héveknédlihez a tejet meglangyosítjuk (ha tűzhelyen melegítjük, az edény alja olyannyira felforrósodik, hogy az élesztőgombák nem fognak felfutni), elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, míg felfut az élesztő. A lisztet egy habüstbe vagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül a tejet is, és géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha lágy, mégis teljesen elválik a táltól. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, három egyenlő részre osztjuk, kör alakúra és nagyjából 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a tetejét az olvadt zsírral, megszórjuk egy kevés búzadarával, majd feltekerjük, „megcsomózzuk”, és egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. A maradék két tésztával is ugyanígy járunk el. Ha kész, hagyjuk legalább 30 percet kelni. A 180 fokra előmelegített sütőbe egy vízzel teli tálat teszünk, és amennyire tudjuk, begőzöljük, majd kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát.  

Míg kel, illetve sül a héveknédli, elkészítjük a levest. Először felkockázzuk a szalonnát, majd zsírjára sütjük. Hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát, fokhagymát, és lepirítjuk. Beletesszük a babot, a pritamin paprikát és a zellerzöldet, felöntjük kb. 1,8 liter vízzel, és félpuhára főzzük a babot. Amikor a bab félig megpuhult, beletesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd a felkarikázott kolbászt is a leveshez adjuk.

Elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat, majd rászórjuk a 1,5 evőkanál lisztet, és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 2 merőkanálnyi levet, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk a rántást. Érdemes egy habverővel folyamatosan keverni a levest, miközben beleöntjük a rántást, mert így elkerüljük, hogy az becsomósodjon. 

Tányérba szedünk a levesből, megszórjuk friss petrezselyemmel, és egy kanál tejfölt kanalazunk mellé. A héveknédlivel tálaljuk.

Kolbászos bableves héveknédlivel
Kolbászos bableves héveknédlivel

Ha tetszett ez a bableves recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Ezek is érdekelhetnek:

Expressz kolbászos bableves

A klasszikus Jókai-bableves

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?