Hozzávalók
A héveknédlihez
- 300 ml tej
- 50 g élesztő
- 1 tk cukor
- 550 g liszt
- 2 ½ tk só
- 1 db tojás
- 2 ek zsír
A tetejére
- 6 ek olvasztott zsír
- kb. 2 evőkanál gríz
A kolbászos bableveshez
- 50 g zsírszalonna
- 2 fej hagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 250 g szárazbab (tarka, fejtett)
- 1 ek pritaminpaprika
- 3 szál zellerzöld
- 2 - 3 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 0.25 db zeller
- só, bors
- 2 csapott ek pirospaprika
- 220 g füstölt kolbász
- olaj
- 1 ½ ek liszt
A tálaláshoz
- 1 csokor petrezselyem
- tejföl
Kolbászos bableves héveknédlivel
Hozzávalók
A héveknédlihez
- 300 ml tej
- 50 g élesztő
- 1 tk cukor
- 550 g liszt
- 2 ½ tk só
- 1 db tojás
- 2 ek zsír
A tetejére
- 6 ek olvasztott zsír
- kb. 2 evőkanál gríz
A kolbászos bableveshez
- 50 g zsírszalonna
- 2 fej hagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 250 g szárazbab (tarka, fejtett)
- 1 ek pritaminpaprika
- 3 szál zellerzöld
- 2 - 3 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 0.25 db zeller
- só, bors
- 2 csapott ek pirospaprika
- 220 g füstölt kolbász
- olaj
- 1 ½ ek liszt
A tálaláshoz
- 1 csokor petrezselyem
- tejföl
A héveknédlihez a tejet meglangyosítjuk (ha tűzhelyen melegítjük, az edény alja olyannyira felforrósodik, hogy az élesztőgombák nem fognak felfutni), elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, míg felfut az élesztő. A lisztet egy habüstbe vagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül a tejet is, és géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha lágy, mégis teljesen elválik a táltól. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, három egyenlő részre osztjuk, kör alakúra és nagyjából 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a tetejét az olvadt zsírral, megszórjuk egy kevés búzadarával, majd feltekerjük, „megcsomózzuk”, és egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. A maradék két tésztával is ugyanígy járunk el. Ha kész, hagyjuk legalább 30 percet kelni. A 180 fokra előmelegített sütőbe egy vízzel teli tálat teszünk, és amennyire tudjuk, begőzöljük, majd kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát.
Míg kel, illetve sül a héveknédli, elkészítjük a levest. Először felkockázzuk a szalonnát, majd zsírjára sütjük. Hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát, fokhagymát, és lepirítjuk. Beletesszük a babot, a pritamin paprikát és a zellerzöldet, felöntjük kb. 1,8 liter vízzel, és félpuhára főzzük a babot. Amikor a bab félig megpuhult, beletesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd a felkarikázott kolbászt is a leveshez adjuk.
Elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat, majd rászórjuk a 1,5 evőkanál lisztet, és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 2 merőkanálnyi levet, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk a rántást. Érdemes egy habverővel folyamatosan keverni a levest, miközben beleöntjük a rántást, mert így elkerüljük, hogy az becsomósodjon.
Tányérba szedünk a levesből, megszórjuk friss petrezselyemmel, és egy kanál tejfölt kanalazunk mellé. A héveknédlivel tálaljuk.
Ha tetszett ez a bableves recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!