Hozzávalók
A főzelékhez
- 1 ek sertészsír + 1 ek a rántáshoz
- 120 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g zöldborsó
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 600 ml víz
- só
- 50 g finomliszt
- 2 csokor petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
- ½ db zsemle
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma (130 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 100 g panírmorzsa
- bő étolaj a sütéshez
Hozzávalók
A főzelékhez
- 1 ek sertészsír + 1 ek a rántáshoz
- 120 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g zöldborsó
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 600 ml víz
- só
- 50 g finomliszt
- 2 csokor petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
- ½ db zsemle
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma (130 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 100 g panírmorzsa
- bő étolaj a sütéshez
A paprikás zöldborsófőzelékhez a zsírt felmelegítjük egy lábasban, majd rárakjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót, kicsit erősebb lángon 1-2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig főzzük.
Míg fő a borsó, elkészítjük a fasírtgolyókat. A zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A darált húshoz adjuk a tojást, a nagyon finomra vágott hagymát és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk, köménnyel és fűszerpaprikával ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 60 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és 170 fokos olajban kb. 3 perc alatt megsütjük.
Ha megfőtt a borsó, befejezzük a főzeléket: rántáshoz egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, rászórjuk a lisztet, és közepesen erős lángon 1-2 percig pirítjuk. Egy szűrőn át merünk rá a főzelék levéből, csomómentesre keverjük, majd kis adagokban, folyamatosan kevergetve a főzelékhez adjuk. 1-2 percig főzzük még, aztán lekapcsoljuk a tűzhelyet. Friss petrezselyemmel ízesítjük, és a fasírtgolyókkal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a paprikás zöldborsófőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!