Hozzávalók
- 40 g sertészsír
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 900 g báránylapocka
- 2 ½ l víz vagy zöldségalaplé
- 1 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (130 g/szál)
- ½ db zellergumó (500 g/db)
- ½ db karalábé (200 g/db)
- só, bors
- ½ tk őrölt kömény
- 1 ½ ek szárított tárkony
- 250 g burgonya
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 100 g csiperkegomba
- 30 ml tárkonyecet
- 200 ml tejszín
A krumpligombóchoz
- 300 g burgonya
- 130 g finomliszt
- 1 db tojássárgája
- só
Tárkonyos bárányraguleves
Hozzávalók
- 40 g sertészsír
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 900 g báránylapocka
- 2 ½ l víz vagy zöldségalaplé
- 1 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (130 g/szál)
- ½ db zellergumó (500 g/db)
- ½ db karalábé (200 g/db)
- só, bors
- ½ tk őrölt kömény
- 1 ½ ek szárított tárkony
- 250 g burgonya
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 100 g csiperkegomba
- 30 ml tárkonyecet
- 200 ml tejszín
A krumpligombóchoz
- 300 g burgonya
- 130 g finomliszt
- 1 db tojássárgája
- só
A zsírt felhevítjük egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, valamint a babérlevelet, és közepes hőfokon 4-5 percig dinszteljük. Feljebb vesszük a hőfokot és erős lángon lepirítjuk a hagymán a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott bárányhúst. Nekem a 900 grammos darabból 730 gramm színhús és 170 gramm csont jött ki. (Természetesen a hússal együtt a csontot is a fazékba tesszük.)
Amikor a hús szépen körbepirult, felöntjük 500 ml vízzel, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Amikor a víz elpárolgott, hozzáadjuk a kockára vágott sárga- és fehérrépát, a szintén kb. 1 centis kockákra vágott zellert és karalábét, majd 1 perc pirítás után ízesítjük sóval, borssal, a köménnyel és a tárkonnyal. Felöntjük a maradék vízzel, és forrástól számítva 5 perc főzés után hozzáadjuk a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott krumplit. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhul.
A krumpligombóchoz a krumplikat egy villával megszurkáljuk, és betesszük a legmagasabb fokozaton a mikróba, mérettől függően 7-10 percre. Ha megpuhult, hagyjuk kicsit hűlni, majd áttörjük és hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót.
Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, a leveshez adjuk a zöldborsót, a szeletekre vágott gombát, a tárkonyecetet és a tejszínt is. A krumplis keverékből a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk, beletesszük a levesbe, majd kb. 3 perc alatt készre főzzük.
Elkészítési idő: 60 perc
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!