Hozzávalók
A bárányhoz
- 6 db báránylábszár
- só, bors
- 1 - 2 ek sertészsír
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (200 g/szál)
- 3 szál szárzeller (50 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma héjastól (130 g/fej)
- 1 fej fokhagyma egészben
- 1 szál póréhagyma (100 g/szál)
- 1 ek paradicsompüré
- 1 csokor kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 300 ml száraz vörösbor
- kb. 600-800 ml marhaalaplé
- ½ ek vaj
A céklás burgonyapüréhez
- 3 db cékla (200 g/db)
- 1 ½ kg burgonya
A díszítéshez
- ½ üveg savanyított gyöngyhagyma (300 g-os kiszerelés)
- ½ csokor snidling
Hozzávalók
A bárányhoz
- 6 db báránylábszár
- só, bors
- 1 - 2 ek sertészsír
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (200 g/szál)
- 3 szál szárzeller (50 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma héjastól (130 g/fej)
- 1 fej fokhagyma egészben
- 1 szál póréhagyma (100 g/szál)
- 1 ek paradicsompüré
- 1 csokor kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 300 ml száraz vörösbor
- kb. 600-800 ml marhaalaplé
- ½ ek vaj
A céklás burgonyapüréhez
- 3 db cékla (200 g/db)
- 1 ½ kg burgonya
A díszítéshez
- ½ üveg savanyított gyöngyhagyma (300 g-os kiszerelés)
- ½ csokor snidling
A báránylábszárakat sózzuk, borsozzuk és a zsiradékon, egy öntöttvas serpenyőben magas hőfokon kérgesítjük pár perc alatt, majd kivesszük, félretesszük és jöhet a helyére az összes
zöldség nagyobb darabra vágva. Ezeket is magas hőfokon mélybarnára pirítjuk, néhol már fekete színek is megjelenhetnek rajta. A vége felé jöhet bele a fokhagyma, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a paradicsompürét, a zöldfűszereket, majd fél perc pirítás után visszahelyezzük a báránylábszárakat, felöntjük a borral, és a negyedére forraljuk. Hozzáadjuk az alaplevet és miután felforrt, 170 fokra előmelegített sütőben lefedve 2-2,5 óra alatt készre sütjük.
A céklákat alufóliába csomagolva szintén berakjuk a sütőbe és 1,5 óra elteltével kivesszük, majd meghámozzuk, cikkekre vágjuk és egy turmixgéppel alaposan krémesre zúzzuk.
A burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk és a céklakrémet fokozatosan hozzáadagolva egy spatulával kikeverjük, aztán ízlés szerint sózzuk, és egy habzsákba töltjük a tálaláshoz.
Ha a báránylábszár megpuhult, kivesszük a lábszárakat a szaftból, majd leszűrjük a mártást és visszaforraljuk, hogy szép, sűrű állagot érjünk el. Lekapcsoljuk a tűzhelyet a mártás alatt és fél evőkanál hideg vajat folyamatos kevergetés mellett beleolvasztunk.
Nyomunk egy adag céklás pürét a tányérra, mellétesszük a húst, megcsorgatjuk mártással, majd félbevágott savanyított gyöngyhagymát használunk díszítésnek és aprított snidlinggel megszórjuk.
- Elkészítési idő: 3-4 óra
Ha tetszett a brezírozott báránylábszár receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Szívesen kipróbálnál néhány fullos, villantós kaját bárányból? Akkor szerintünk ezekre a receptekre is nézz rá:
Bárányborda mentás zöldborsópürével