Hozzávalók
A tésztához
- 150 g tejföl
- 1 mk cukor
- 45 g friss élesztő (vagy 12,5 g szárított)
- 600 g liszt
- 2 db tojás
- 220 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 200 g füstölt sajt
- 2 tk só
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
A tetejére
- 150 g füstölt sajt
Füstölt sajtos pogácsa
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g tejföl
- 1 mk cukor
- 45 g friss élesztő (vagy 12,5 g szárított)
- 600 g liszt
- 2 db tojás
- 220 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 200 g füstölt sajt
- 2 tk só
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
A tetejére
- 150 g füstölt sajt
A tejfölhöz adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kisebb kockákra vágott vajat, a nagy lyukú reszelőn lereszelt füstölt sajtot, a sót és a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy dagasztótálba rakjuk, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, letakarva 45 percet kelesztjük szélmentes, meleg helyen.
A pihentetés végére legalább a duplájára kell nőnie a tésztának. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A nagy pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, kb. kétujjnyira egymástól, hogy sülés közben ne tapadjanak össze. A pogácsák tetejét lekenjük lazán felvert tojássárgájával, majd a tetejükre való sajtot lereszeljük kis lyukú reszelőn, és a pogácsákra szórjuk.
További 20 percig kelesztjük a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
Ha tetszett a füstölt sajtos pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!