Hozzávalók
Az előtésztához
- 150 g kenyérliszt
- 150 ml meleg víz
- 2 g porélesztő
A tésztához
- 300 g kenyérliszt
- 175 ml meleg víz
- 5 g cukor
- 10 g só
- 3 g porélesztő
- 2 ek olívaolaj
- olívaolaj a tál kikenéséhez
- durumliszt vagy búzadara a gyúráshoz
Lilla-féle ciabatta
Hozzávalók
Az előtésztához
- 150 g kenyérliszt
- 150 ml meleg víz
- 2 g porélesztő
A tésztához
- 300 g kenyérliszt
- 175 ml meleg víz
- 5 g cukor
- 10 g só
- 3 g porélesztő
- 2 ek olívaolaj
- olívaolaj a tál kikenéséhez
- durumliszt vagy búzadara a gyúráshoz
Egy spatulával összekeverjük az előtészta hozzávalóit, egy tálba rakjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük 18-20 órára.
Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből. Egy dagasztótálba tesszük a tészta többi hozzávalójával, és legalább 8 percig dagasztjuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Ezután belerakjuk egy enyhén kiolajozott kelesztőtálba, és lefedve hagyjuk kelni 2 órán át szobahőmérsékleten, hogy beinduljon a kelés, mivel a hűtős előtészta még nagyon hideg volt.
Ha letelt a 2 óra, a tálban kívűlről befelé hajtogatva a tésztát átgyúrjuk, célszerű olajos kézzel. Fél óra elteltével újra átgyúrjuk, és ezt megismételjük még egyszer, tehát 3-szor kell átgyúrni és pihentetni a tésztát.
Ezután a tésztát elfelezzük, vagy egyben hagyjuk, és egy durumlisztezett deszkára borítjuk. Megformázzuk, én most a klasszik téglalap alakút választottam, de lehet kerek alakú vagy akár csavart is, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és sütés előtt lefedve hagyjuk kelni még 10 percig.
220 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és további 8 percet hagyjuk még bent. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni legalább 20 percig.
Ha tetszett ez a recept, fehérjés tönkölykenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!