Hirdetés

Mindenki kedvence: kakaós csiga

Hozzávalók

15
darabhoz
+

A tésztához

550 g vaj + 60 g vaj
150 g liszt + 900 g liszt
120 g porcukor
500 ml tej
50 g friss élesztô
3 db tojássárgája
15 g só

A töltelékhez

300 g cukor
100 g holland kakaópor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Mindenki kedvence: kakaós csiga

Az igazi hagyományos kakaós csigát nincs ember, aki ne szeretné. Kétség kívül az egyik legnépszerűbb és legfinomabb péksütemény, aminek persze a közepe a legjobb. Azt javasolnánk, hogy életében legalább egyszer mindenki próbálja meg otthon elkészíteni, mert a házi kakaós csigánál (és az illatánál) nincsen jobb! :)
Kipróbáltam, jóóó lett!
79
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

15
darabhoz
+

A tésztához

550 g vaj + 60 g vaj
150 g liszt + 900 g liszt
120 g porcukor
500 ml tej
50 g friss élesztô
3 db tojássárgája
15 g só

A töltelékhez

300 g cukor
100 g holland kakaópor
Bevásárlólistához adom

A szobahőmérsékletű tejbe belekeverjük az élesztőt, majd félretesszük. Az 550 g hideg vajat a 150 g liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és simára nyomkodjuk. Téglatestet formázunk belőle és a hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen. Most jön a tészta: dagasztógépbe tesszük a tejes élesztőt, a cukrot, lisztet, tojássárgáját, a maradék vajat (60 g), sót és az egészet addig dagasztjuk, amíg el nem válik a gép falától és levegős nem lesz. Ha elkészült, akkor kivesszük, vágunk rá egy keresztet, majd letakarjuk fóliával és pihentetjük 30 percig. A lisztes vajat beledolgozzuk a tésztába: a megkelt tésztának nyújtunk 4 vékonyabb fület, úgy, hogy a tészta közepe vastagabb maradjon, ide rakjuk a téglalap alakú vajat, majd a 4 kis fület ráhajtjuk. Ezután kicsit a sarkok felé ütögetjük egy nyújtófa segítségével, majd belenyújtuk a tésztába. Figyeljünk arra, hogy megmaradjon a téglalap forma! Ha kész a kinyújtott tészta, akkor elvégezünk rajta egy szimpla hajtást, majd elfordítjuk 90 fokkal és ismét áthajtjuk duplán, majd 30 percig ismét hűtőben pihentetjük letakarva. (Nyugi, már nincs sok hátra!)

 

Elkészítjük a tölteléket: egyszerűen elkeverjük a cukrot a kakaóporral. Ha letelt az idő, a tésztát kinyújtjuk 4 mm vastagságúra, megkenjük vékonyan étolajjal, ügyelve arra, hogy az alsó 1,5 cm-t kihagyjuk. A kakaós cukrot elegyengetjük rajta, majd szorosan feltekerjük a tésztát és 1,5 cm vastagságú karikákat vágunk belőle.

Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 210 fokra előmelegített sütőbe dobjuk, aminek az aljába egy lábasban 2 dl vizet is betettünk. A csigákat 10 percig sütjük, majd megfordítjuk a tepsit és 180 fokra mérsékelve a hőt, további 8 percig sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral és felfaljuk az összeset.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások