Hozzávalók
A kelt tésztához
- 1 tk cukor
- 25 g élesztő
- 150 ml tej
- 300 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 50 ml olaj
- 1 tk só
A töltelékhez
- 150 g paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- oregánó (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- ½ tk cukor
- 100 g kukoricakonzerv
- 150 g pizzamozzarella
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
Hozzávalók
A kelt tésztához
- 1 tk cukor
- 25 g élesztő
- 150 ml tej
- 300 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 50 ml olaj
- 1 tk só
A töltelékhez
- 150 g paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- oregánó (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- ½ tk cukor
- 100 g kukoricakonzerv
- 150 g pizzamozzarella
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
Ha a sonka-tojás kombó már unalmas egy kicsit, próbáljátok ki ezt a pizzás kalács változatot, ami minden bizonnyal a vegetáriánusok húsvéti vacsoráját is emlékezetessé teszi majd.
Tészta:
A tésztához elkeverjük az élesztőt a cukorral egy kis tálkában, majd hozzáöntünk egy kevés langyos tejet, és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet és az olajat, az egészet összegyúrjuk, majd az élesztős tejjel együtt bedagasztjuk. Addig kell gyúrni a tésztát, amíg szép, homogén állagot kapunk, és már nem ragad hozzá az ujjainkhoz. A tésztát letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Töltelék:
A töltelékhez a paradicsompürébe keverjük a sót, a borsot, a kakukkfüvet, az oregánót és az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a cukrot.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk, széltében 3 egyenlő részre vágjuk, majd – a széleket szabadon hagyva – megkenjük a sávokat paradicsompürével. Ezután megszórjuk kukoricával, majd a hosszúkásra vágott sajtdarabokat (kb. 1 cm vastag és 5 cm hosszú hasábok) a szélére rendezzük egy oszlopban.
Fonás:
A 3 tésztarészt hosszanti irányban feltekerjük, megsodorjuk, majd lazán befonjuk. A jobb oldali csíkot a középső fölé hajtjuk, majd a bal oldalit a újdonsült középső fölé, és ezt a mozdulatsort ismételve haladunk a végéig.
Sütés:
A kalácsot sütőpapírra tesszük, a tetejét megkenjük 1 tojás enyhén felvert sárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész kalácsot kivesszük, és 10-15 percig hűlni hagyjuk – már ha kibírjuk, persze.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a pizzás kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!